Poznate domače pripravke za zdrav in lep kožuh vašega kosmatinca?

Poleg redne nege je zdrava prehrana najpomembnejši korak k zdravemu in sijočemu kožuhu. Le eno manjkajoče esencialno hranilo v prehrani vašega psa lahko že povzroči prekomerno izgubo dlake, popolnoma gole predele ali redčenje kožuha.

Veliko lastnikov sprejema konstantno izpadanje dlake psov in mačk in puščanje sledi za njimi kot običajen pojav. V resnici pa pretirano odpadanje skozi vso leto ni normalno in lahko povzroči zdravstvene težave – srbečo kožo, izpuščaje, dermatitis, smrdeč kožuh…

laneno seme laneno oljeprekomerno izpadanje dlake

laneno seme laneno olje

Na srečo obstajajo tudi preproste rešitve za zdravljenje in preprečevanje prekomernega izpadanja dlake in težav s kožo. Že živila, ki jih uporabljamo v domači kuhinji lahko pomagajo očistiti kožuščke od zunaj ter okrepiti pasji organizem od znotraj, tako da kuža ne le izgleda dobro, temveč se tudi počuti odlično!

laneno seme laneno olje
Zdravje kože in splošno počutje lahko izboljšate že z dodajanjem določenih živil, kot npr. sveže zmletih lanenih semen, lanenega olja, kefirja ali probiotičnega jogurta.

10 živil, ki jih najdete tudi v domači shrambi

1. Jabolčni kis

Jabolčni kis je zelo priljubljeno domače sredstvo za izboljšanje videza dlake in kože ter splošnega zdravja psov (pomaga tudi mačkam, konjem ter ptičem). Jabolčni kis se lahko nanaša neposredno na dlako, obvezno pa ga razredčite, če ga nanašate direktno na kožo. Lahko se ga redno dodaja tudi k prehrani psa (par kapljic k vodi za pitje ali na brikete).

domaci jabolcni kis
Jabolčni kis naj bo domač oziroma ekološke pridelave

2. Jajca

Jajca so izjemno zdravo živilo, vir kakovostnih beljakovin, vitaminov, mineralov in esencialnih maščobnih kislin. So številka ena hrana za dlako, saj ji dajejo moč, mehkobo in sijaj. Jajca vsebujejo lutein, ki pomaga ohraniti kožo dobro hidratirano in igra pomembno vlogo pri celjenju tkiva. Cink v jajcih tudi podpira zdravje kože in sijočo dlako ter poskrbi za boljši imunski sistem.

Izpadanje dlake, razdražena koža, poškodbe in glivice so lahko posledica pomanjkanja biotina. Rumenjaki so dragocen vir biotina, vitamina B, včasih poimenovanega tudi vitamin H ali vitamin B7, ki spodbuja zdravo kožo in kožuh. Biotin / vitamin H je lahko učinkovit pri zdravljenju alergijskih reakcij in kožnih obolenj. Jajca vsebujejo tudi vitamin A, ki pomaga zaceliti poškodbe celic in ohranja kožo zdravo in kožuhe sijoče. Ekološka jajca iz proste reje piščancev zagotavljajo odlično razmerje med omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami.

jajca prosta reja
Surova jajca so zelo kvaliteten dodatek k pasji prehrani, vendar z njimi ne pretiravajte, dovolj je že eno surovo jajce na teden.

3. Kokosova moka / kokosov čips

Je ekološka in nesladkana, sta kot nalašč za izdelavo pasjih priboljškov, lahko pa ju tudi potresemo na pasjo hrano. Kokos  vsebuje srednje dolge verige nasičenih maščob, ki se pretvorijo v energijo. Kokosove učinkovine imajo posebne protivnetne lastnosti, ki zmanjšujejo razmnoževanje slabih bakterij ter blažijo draženje in vnetja kože.

kokos zdravje
Redno uživanje kokosovega olja zatira črevesne parazite ter zmanjšuje kožne alergije

4. Rožiči / rožičeva moka

Rožičeva moka je bogata z naravnimi sladkorji in vsebuje vse glavne vitamine in minerale, kot so kalcij, fosfor, železo, kalij, magnezij, silicij, vitamini A, B1, B2, niacin in beljakovine. Vitamin E podpira zdravje kože in ima protivirusne in antibakterijske lastnosti. Rožič ne vsebuje oksalne kisline, tako da ne moti absorpcijo kalcija.

rozic
Rožiči ne vsebujejo kofeina in teobromina, ki jih najdemo v čokoladi, tako da so popolnoma varni tudi za pse.

5. Ovseni kosmiči

Ovseni kosmiči dajejo moč. Vsebujejo nizek nivo škroba in visoko vsebnost mineralov, predvsem kalija in fosforja. Oves vsebuje tudi kalcij, magnezij, vitamine B in železo. Podpira zdravo kožo in dlako, tako da podpira prebavni sistem vašega psa in pomaga odstraniti strupe iz telesa.

ovseni kosmici
Oves pomirja suho in srbečo kožo.

6. Brusnice

Brusnice so bile skozi človeško zgodovino uporabljene za zdravljenje najrazličnejših bolezni, od revmatskih obolenj, želodčnih težav, slabokrvnosti, težav z mehurjem in ledvicami, skorbuta in kuge do kožnih ran in ekcemov. Brusnice vsebujejo različne bioaktivne komponente, vključno z antioksidanti, ki preprečujejo infekcijske bolezni in poškodbe tkiva. Antociani je naravni pigment, ki daje brusnicam bogato rdečo barvo in ima izredno antioksidativno moč, celo večjo kot vitamin E.

brusnice
Antocianin v brusnicah delujejo protivnetno in lahko celo pomaga zmanjšati alergijske reakcije pri psih.

7. Jetrca

Jetrca živali, ki so krmljene z naravno hrano, so v veliko pomoč pri krepitvi zdravja kože. Hranila jetrc vključujejo kalcij, fosfor, magnezij, kalij, železo, cink, baker, vitamine A, B6, B12, C, D in E, tiamin, riboflavin, niacin, pantotensko kislino, folno kislino in vitamin H.

jetrca
K obroku dodajte piščančja jetrca, ki so bogata z esencialnimi maščobnimi kislinami ter okusom, ki se mu noben pes ne bo mogel upreti!

8. Konopljino olje

Konopljino olje vsebuje 8 esencialnih aminokislin in je bogato z vitaminom E ter vitamini B kompleksa. Uživanje zdravih maščob varuje imunski sitem vašega psa ter poskrbi za izgradnjo in obnavljanje kožnih celic.  Konopljino olje lahko nanašate tudi neposredno na suho, razpokano in luskasto kožo, saj spodbuja obnavljanje in celjenje kože.

konopljino olje
Dodajanje konopljinega olja bo kmalu obrodilo sadove, saj bo kožuh bolj svetleč že po parih tednih rednega jemanja.

9. Kisla smetana

Kisla smetana je fermentiran mlečni izdelek in prav tako dober vir zdravih maščobnih kislin ter riboflavina (vitamina B2), še posebej, če  je produkt domače organske pridelave iz surovega mleka.

Naš predlog za preprost pasji priboljšek: Na suh (polnovredni) kruh na debelo namažite kislo smetano.

namaz kisla smetana
Zadovoljno oblizovanje gobčka zagotovljeno!

Ne bo pa odveč poudariti, da vsa zgoraj omenjena živila ne bodo nujno ustrezala trebuščku vašega ljubljenčka. V primeru alergij na hrano ali pri posebnih dietah se zato posvetujte z vašim veterinarjem preden vključite živila v prehrano vašega psa.

Menjava kožuha

V pomladanskem času je menjava dlake pri naših kosmatincih čisto normalen pojav. Količina izpadle dlake pa je odvisna od pasme psa. Na izpadanje dlake pa tudi vplivata prehrana in zdravstveno stanje psa. Zatorej najprej začnite z zdravo prehrano! Bolj kot je hrana naravna (brez sintetičnih vitaminov in mineralov, ojačevalcev okusa ter konzervansov) boljše je.

Ker se potrebe po aminokislinah in vitaminih, ki so nujno potrebni za rast dlake, v času menjave kožuha pomembno povečajo, lahko z dodatki prehrani za lepši kožuh pomembno pripomoremo k hitrejši menjavi dlake in predvsem k rasti zdrave in bolj kakovostne dlake!

Na normalno izpadanje dlake ter zdrav kožuh lahko učinkovito vplivamo tudi z naravnimi zelišči. Zelišča vsebujejo edinstvene zdravilne in regenerativne lastnosti, ki zacelijo in zaščitijo kožne celice ter tako pomagajo zdraviti mnoge težave s kožo pri živalih (kot tudi pri ljudeh).

Viri:
10 foods for skin and coat
Pets excessive shedding