Kdaj je mrzlo – premrzlo za psa?

Ker danes mnogo naših psov vsaj 20 ur dnevno preživi pri sobni temperaturi (okoli 21°C), posledično ne razvijejo dovolj toplega zimskega kožuha. In čeprav se dlaka pred zimo zamenja, podlanka ni tako gosta in polna, kot bi bila sicer.

Zanimalo nas je, kdaj psa zebe? Največkrat je to odvisno od več dejavnikov:

VRSTA DLAKE
Psi s poddlako in gosto dlako so precej bolj tolerantni do nižjih temperatur. Večinoma tudi zgodovinski razvoj pasme z močnim kožuhom izvira iz severnega podnebja in imajo ti psi tudi druge anatomske, fiziološke in vedenjske lastnosti, kar jim omogočajo preživeti tudi v zelo nizkih temperaturah.

BARVA DLAKE
Dlaka temne barve je zmožna absorbirati in zadržati več toplote na jasen dan kot svetle različice dlake.

VELIKOST PSA
Majhni psi imajo večjo površino kože v primerjavi z »notranjostjo«, zato hitreje izgubljajo toploto. Torej, majhni psi občutijo mraz prej kot večji.

TEŽA PSA
Telesna maščoba je dober izolator, močnejše pse torej pozneje zebe kot suhe. A nikar jih pozimi načrtno ne ponujajte obilnejših obrokov, saj prekomerna teža psa prinaša več zdravstvenih težav kot je občutek mrazu.

STAROST IN ZDRAVSTVENO STANJE
Mladi psi, starejši psi ali bolni psi niso zmožni enako dobro regulirati telesne temperature v primerjavi z zdravimi psi.

TELESNA PRIPRAVLJENOST
Spomnite se, ko se vam zdi 10 stopinj v oktobru ali novembru že precej sveže, medtem ko se ista temperatura zdi prava otoplitev v aprilu. Enako je s psi – če so po daljšem obdobju vajeni nižjih temperatur, jih tudi mnogo bolje prenašajo. Tudi psi lažje prenašajo večje temperaturne razlike, če so telesno dobro pripravljeni.

Temperature pod -7°C so razlog za skrb

Več virov navaja temperaturne meje, ki jih je vredno upoštevati:

Nizke temperature za pse ne bi smele predstavljati problema, dokler se gibljejo nad 7°C. Pri tej temperaturi se psi, ki so manj tolerantni na mraz, pričnejo počutiti neprijetno.
Ko temperature padejo pod 0°C, morajo biti lastniki majhnih psov, psov brez poddlake, mladičkov ali starejših psov posebej pozorni na počutje njihove živali.
Ko pa temperature padejo pod -7°C, lahko psi že utrpijo zdravstvene težave kot je hipotermija, ko telesna temperatura psa pade pod svojo normalno raven, ker organizem oddaja več toplote kot je proizvede. 

Če je vaš pes v gibanju, načeloma lahko tudi ob zelo nizkih temperaturah ustvari dovolj dodatne telesne toplote, da mu bo udobno. Dobro opazujte vašega psa, tako v gibanju, predvsem pa v mirovanju in če opazite, da se vaš pes trese, se vede anksiozno, upočasnjuje gibe in išče toplo zavetje, je vsekakor čas, da mu ponudite topel prostor!