MMM… Kokosovo olje za slasten okus in zdravje kužkov

V Aziji imenujejo kokos »sadež življenja« saj ga tam uporabljajo na tisoč in en način.

Kokosovo olje je lahko pridobljeno iz svežega ali posušenega kokosovega mesa. Rafinirano olje, tj. termično obdelano in hidrogenizirano, se proizvaja iz mesa starih in dozorelih kokosovih orehov. Deviško kokosovo olje, ki je najboljše za uporabo v prehrani in v zdravstvene namene, je hladno stiskano iz svežega kokosovega mesa ter ohrani kokosov božanski vonj in okus.

Zakaj so maščobe tako pomembne del v vsakodnevni prehrani?

Maščobne kisline so ključna sestavina celične ovojnice. Živa bitja v maščobah shranjujejo energijo. V maščobah se topijo za organizem nujna hranila: vitamini A, D, E, K in beta karoten. Absorpcija mineralov (magnezij, kalcij) in nekaterih vitaminov skupine B se ob uživanju zdravih maščob poveča.

Čeprav je kokosovo olje sestavljeno iz nasičenih maščob, je zaradi svoje sestave iz srednjeverižnih maščobnih kislin izredno zdravo. Kljub splošnemu prepričanju, da so nasičene maščobe nezdrave, je ponavadi izpuščen pomemben podatek, da to velja le za dolgoverižne maščobene kisline.

Različno dolge maščobe se v telesu različno presnavljajo in imajo posledično različne učinke na telo in počutje. Srednjeverižne maščobe iz kokosa so lažje prebavljive, se razgradijo do posameznih maščobnih kislin že v želodcu in se absorbirajo v jetra, kjer so nemudoma uporabljene kot gorivo za telesno energijo. Kokosova maščoba se tako v telesu začne uporabljati takoj, brez nalaganja in skladiščenja v maščobnem tkivu.

11 zdravilnih učinkov kokosovega olja

Kokosovo olje deluje protimikrobno, protibakterijsko, protiglivično, protivirusno in proti parazitom. Pripisujejo mu lajšanje, odpravljanje in izboljšanje mnogih bolezenskih stanj, kot npr. vnetij, oteklin, zobobola, podhranjenosti, kožnih izpuščajev, prebavnih parazitov, …

Vpliv kokosovega olja na zdravje je opisan že pred 4000 leti v ajurvedski medicini. Deluje tako pri zunanji kot notranji uporabi:

1. Več energije

Kokosova maščoba dvigne nivo energije v telesu na naraven način in z dolgotrajnim učinkom

2. Za športne in delovne pse

Poveča športno vzdržljivost in vitalnost

3. Boljša prebava & presnova

Uživanje kokosove maščobe pospešuje presnovo (fiziološke procese) in izboljša prebavo. Omogoča tudi boljšo absorpcijo kalcija in magnezija, ki zmanjšujeta zakisanost organizma.

4. Občutek sitosti

Kokosovo maščobo opisujejo kot nizko-kalorično saj hitro zadovolji lakoto in to bolje kot katerakoli druga maščoba ali hrana ter tako pripomore k manjšemu kaloričnemu vnosu drugih (nezdravih) sestavin in posledično tudi k manjši teži.

5. Za breje in doječe psice

Dodajanje kokosovega olja v času brejosti in dojenja pri psici poveča hranljivost mleka, varuje pred infekcijami in izboljšuje zdravje mladičkov.

6. Izboljša zdravljenje kožnih težav

Pomaga pri glivičnih infekcijah, ekcemih, alergijah zaradi bolšjih ugrizov, srbeči koži, ranah, ugrizih, pikih … Krepi dlako, vlaži suho kožo in odpravlja prhljaj

7. Izboljša zdravljenje poškodb

Lajša vnetje sklepov, otekline, artritis.

8. Odpravlja `pasji` vonj”

Pomaga zmanjšati neprijeten pasji vonj kožuha ali iz gobčka.

9. Proti klopom

Z nanosom na samo dlako pred sprehodom odvrača tudi klope.

10. Naravni antioksidant

Kokosovo olje ščiti kožo in organizem pred škodljivim delovanjem prostih radikalov.

11. Razstruplja

Kokosovo olje nevtralizira delovanje veliko toksinov, tudi nevarnega in celo smrtonosnega aflatoksina, ki ga najdemo v določenih žitih, oreščkih in živalskih proizvodih, če so se živali krmile z okuženo krmo.

Koliko kokosovega olja naj kuža zaužije?

Kakovostno, hladno stiskano kokosovo olje pričnite postopno in počasi uvajati v jedilnik vašega psa. Da se telo navadi, začnite z manjšimi količinami 2 – 3x tedensko:

  • Za manjše pse in mladičke: ¼ čajne žličke na dan
  • Za večje pse: 1 čajna žlička na dan

Psa opazujte – negativni stranski učinek dodajanja prevelike količine kokosovega olja se pokaže kot driska ali mehko blato.

Ko se pasji organizem navadi, pa dodajajte kokosovo olje 2 – 3x tedensko (oz. po potrebi):

  • Približno 1 čajno žličko na 10kg telesne mase
  • ali 1 jedilno žlico na 20kg telesne mase.

Viri:
Hrana nove dobe: Odkrivajmo stare modrosti (M. T. Dereani in M. Berčič)
Dogster: 10 Reasons to Add Coconut Oil to Your Dog’s Diet 

Spoznajte Pasji kokos iz naše ponudbe.