Z NARAVO proti klopom

Se tudi vi v sezoni klopov sprašujete, kako lahko svojega psa učinkovito zaščitite, ne da bi pasji organizem obremenili z nepotrebnimi toksini? Katera zelišča uspešno odganjajo klope? Ne glede na to, katera sredstva uporabljate, da psa zaščitite pred ugrizom klopa – če se vaš pes dnevno zadržuje na gozdnem ali travnatem območju, se boste v sezoni klopov skoraj zagotovo srečali z njimi. Večina izmed bolezni, katerih prenašalci so klopi, se ne prenese v trenutku ugriza. V kolikor klopa s psa odstranite v 24-36 urah, boste precej zmanjšali možnost okužbe. Če klopa odstranite takoj, je verjetnost, da bo pes dobil katero od klopnih bolezni, precej manjša.

Klopi prenašajo več kot 300 različnih bolezni! Borelioza pri psu je najpogostejša in najbolj poznana klopna bolezen. Druge klopne bolezni so: babezioza, anaplazmoza pri psih, ciklična trombocitopenija, klopna paraliza, zastrupitev, preobčutljivost in slabokrvnost.

Kako pravilno odstranimo klopa s psa:

  • Preglejmo psa po vsakem sprehodu. Tako povečamo možnost odstranitve klopa v 24-36 urah po ugrizu. Nasvet: Klopi se največkrat skrijejo okrog prepon, med prsti na tačkah, okrog ušes, okrog repa, analnega območja ali okoli očesnih vek
  • Uporabimo pinceto. Dlako razprimo s prsti, s pinceto zajemimo klopa, kakor se da blizu koži. Ne zvijajmo ali krožimo s pinceto, ampak le z mirnim prijemom z ravnim potegom izvlecimo klopa s toliko pritiska, da klop popusti.
  • Območje klopnega ugriza razkužimo. Z etanolom (alkoholom), jodom ali sperite z milom in vodo.
  • Uporabite lahko pripomoček za odstranjevanje klopov. Tega najdete v vsaki trgovini za male živali ali veterinarski kliniki. Postavimo veliko odprtino okoli klopa in potisnite, dokler se klop ne znajde v ozki reži na koncu pripomočka. Vlecite vzdolž kože in klop bo popustil ter se pustil izvleči.

Najpogostejše napake:

  • Ne odstranjujte klopa s prsti. Če že to storite, roke obvezno izperite in razkužite (enako kot kožo psa okoli ugriza). Kri klopa namreč pogosto vsebuje patogene bakterije.
  • Ne stiskajte ali obračajte klopa, preden ga izvlečete iz psa. To lahko pospeši njegovo izlitje okužene telesne tekočine v psa in poveča tveganje okužbe.
  • Ne skrbite, če glava klopa ostane v koži psa. Izpadla bo sama najpozneje čez nekaj dni.
  • Bulica ni nevarna. Lahko se pojavi reakcija, tudi alergijska, v obliki bulice. Ta ni nevarna in bo počasi izginila.
  • Na klopa ničesar ne nanašajte. Snovi, kot so lak za nohte, vazelin ali repelenti, nikoli ne nanašajte direktno na klopa, da bi ga zadušili, medtem ko je klop še na vašem psu. To lahko povzroči, da klopi izloči okuženo tekočino v vašega psa, kar le poveča možnost okužbe.
  • Ne odvrzite klopa v koš za smeti in ga ne potopite v vodi, saj zlahka izpluje na gladino.

Kako dolgo lahko klop preživi brez gostitelja?
Klopi se izsušijo in zelo hitro umrejo v okolju, kjer je vlažnost manjša od 90 %. Večina jih bo umrla v 8 urah in ne bo preživela niti 24 ur. Na vlažnih oblačilih v perilu lahko preživijo 2 ali 3 dni ali dlje. Kot zanimivost – študija, ki jo je izvedla Univerza v Vermontu, pravi, če prinesete klopa na oblačilu, bo sušenje v sušilnem stroju klopa v 5 minutah uničilo. Če pa boste oblačilo najprej oprali, mora biti temperatura vode nad 46°C, da bo klopa uničilo. Če operete oblačilo pri nižjih temperaturah, je velika možnost, da klop pranje preživi, zato boste morali oblačilo še sušiti v sušilnem stroju.

Kako dolgo živijo klopi?
V naravi klopi živijo v povprečju od 3 do 5 let. Samci klopi umrejo po parjenju, samice pa običajno po polaganju jajc. V nadzorovanem laboratorijskem okolju so klopi ob tem, ko so sesali kri, preživeli celo do 10 let brez nadaljnjega hranjenja.

Razvoj klopa
Klopi se razvijajo skozi tri razvojne stopnje, od jajčeca do odraslega klopa odraslega. Za vsak razvojni cikel potrebujejo kri gostitelja.

Od jajčeca do ličinke:
Ličinke klopov so bele, velike max. 0,5 mm. Imajo samo 3 pare nog. Po prvem hranjenju s krvjo ličinke padejo na tla, kjer preživijo več tednov.

Od ličinke do nimfe:
Nimfe so približno 1-2 mm velike, še vedno bele in imajo 4 pare nog. Končna nimfa se vzpenja na travo ali majhno grmičevje, ko so temperature ugodne, kjer čakajo na novega gostitelja. Prednost pri izbiri gostitelja dajejo majhnim sesalcem ali pticam.

Od nimfe do odraslega klopa:
Ko se nimfa nahrani s krvjo, se spusti na tla, kjer se v nekaj tednih razvije v odraslega klopa. Odrasel klop ima močno rdečkasto-rjavo barvo. Po prehodu skozi vse faze klopa, klop samica potrebuje še en krvni obrok za odlaganje jajčec.

Zakaj so klopi nevarni?
Pomembno je vedeti, da ne gre za zastrupitev s klopom, zaradi česar gostitelj zboli, nevarnost prihaja iz patogenov. Patogeni se nahajajo v žlezah slinavke ali v črevesju klopa in se sprostijo na pasji organizem, ko se klop prisesa na psa.

Klopi prenašajo več kot 300 različnih bolezni! Borelioza pri psu je najpogostejša in najbolj poznana klopna bolezen. Druge klopne bolezni so: babezioza, anaplazmoza pri psih, ciklična trombocitopenija, klopna paraliza, zastrupitev, preobčutljivost in slabokrvnost zaradi izgube krvi.

Zdrav pes je najboljša obramba!
Ne pozabite, da zdravi psi niso dobri gostitelji parazitov, kot so klopi. Hranjenje s čimboljšim približkom polnovrednega obroka lahko pomaga, da bo vaš pes manj privlačen za klope.

Katero naravno protiklopno zaščito izbrati?

Klopi ne marajo CITRUSOV, zato lahko zavrete dve skodelici vode in dodajte poljubno kombinacijo narezanih agrumov (limona, limeta, pomaranča, grenivka). V vodi naj vrejo približni minuto, nato pa mešanico še eno uro kuhajte na zmernem ognju, Ko se ohladi, jo precedite, tekočino pa nalijte v steklenico z razpršilom. Mešanico razpršite po koži, preden se odpravite v naravo.

NEEMovo olje ščiti pred klopi, vendar morate mešanico porabiti v osmih urah od priprave, kajti neemovo olje hitro izgublja svojo moč. 2 ml olja zmešajte s pol litra vode, mešanici dodajte nekaj kapljic limonske trave, da zakrijete neprijeten vonj.

Dobro preventivno delujejo tudi ZELIŠČA in njihova eterična olja. Uporabite lahko žajbelj, sivko, rožmarin, laški smilj, geranijo, čajevec, limonsko travo, limono, timijan, baziliko. V primeru, da uporabljate eterična olja, bodite pozorni, da jih pred nanosom na psa vedno razredčite z nosilnim oljem. Primeri ustreznih nosilnih olj so: mandljevo olje, olje iz grozdnih pečk, jojobino olje, kokosovo olje, olje iz marelične koščice, avokadovo olje.

Preventivno naravno sredstvo kot dodatek k čistoči, je tudi diatomejska zemlja. Gre za droben bel prah, narejen iz fosiliziranih ostankov drobnih vodnih bitij, imenovanih diatomi. Kupite organsko diatomejsko zemljo, ki je ustrezna tudi za krmo, in posujte majhno količino na psa: začnite pri repu. Prah bo uničil zaščitne strukture žuželk, kot so klopi, zaradi česar bodo dehidrirali in umrli. Varna je za vašega psa, vendar se lahko suši na koži, zato jo lahko uporabite le občasno in pazite, da ne pride v stik z očmi, nosom ali usti. Bolj vam priporočamo, da diatomejsko zemljo posujete okoli ležišča psa. Prah je smrtonosen za klope in bolhe, vendar je varen za pse in ljudi.

Naredite sami: RECEPT za domači repelent proti klopom

Učinkovit naravni repelent lahko pripravite tudi sami! Kombinirate ga lahko z drugimi sredstvi za protiparazitsko zaščito.

Potrebujete:
• 0,5 l vode
• 0,5 l jabolčnega kisa
• 3 limone
• 1 žlička sivke
• 1 žlička žajblja
• 1 žlička laškega smilja
• 1 žlička melise
• 1 ml eteričnega olja čajevca
• 1 ml eteričnega olja cimeta
• 10 ml 60-% etanola

Postopek priprave: Zavrite 0,5 l vode in narežite limone na kolobarje ter jih v vreli vodi kuhate cca. 5 min. Nato jih na zmernem ognju kuhate še 0,5 do 1h. Ob odstavitvi z ognja dodajte zelišča in počakajte 10 min, vmes nekajkrat premešajte in nato precedite. Dodajte še jabolčni kis in eterična olja, 10 ml 60-% etanola in dobro premešajte. Nalijte v posodico in uporabite po potrebi.
Rok trajanja pršila je cca 1 mesec. Nasvet: vedno ga shranjujte v manjših stekleničkah, da ne pride do oksidacije in izgube učinka.

Opozorila pri uporabi domačega repelenta:
• Nikoli ne škropimo v predelu oči in smrčka.
• S koncentracijo eteričnih olj ne pretiravajte, še posebej pri slabo pigmentiranih ter občutljivih psih.
• Uporabljajte preverjene koncentracije, ki ne dražijo kožuha. S pravilno kombinacijo zelišč krepite tudi izrast dlak in njihovo moč ter sijaj.

Kako proti klopom učinkuje česen?

Česen v predelani obliki psom ni škodljiv. Ima visoko vsebnost eteričnih olj, ki prikrijejo vonj mlečne kisline, ki jo koža oddaja in s tem prepreči klopom in bolham da bi se prijele (okvari njihov sprožilni mehanizem). Živali tako postanejo neatraktivne za škodljivce. Poleg tega ima česen tudi antibakterijske in antiarteriosklerotične lastnosti.

Učinkovit izdelek blagovne znamke Naravno zdrav pes, proizveden v Sloveniji iz najkakovostnejših, povsem naravnih sestavin, je PASJI ČESEN. Gre za mešanico visokokakovostnih sestavin v optimalnem razmerju za pasji organizem.

Hladno stiskano kokosovo olje je naravni antioksidant, vpliva na naravno stanje kože (učinkovito uravnava izločanje žlez lojnic in čisti kožo), vlaži kožo, pomirja srbečico in odpravlja prhljaj.

Hladno stiskano laneno olje je izjemno bogato z omega-3 maščobnimi kislinami, ki so pomembne za obnavljanje kože in izboljšanje stanja kožuha.

Česen v prahu iz ekološke pridelave ima pomembne preventivne lastnosti za izboljšanje imunskega sistema, poznan je tudi po preventivnem učinku proti zajedavcem.

Kokosova moka deluje blagodejno na prebavo, skupaj s kokosovim oljem pa ustvarja močan okus in vonj po kokosu, zaradi česar psi Pasji česen obožujejo.