Ali psi lahko zavohajo naša čustva?

Psi ves čas nekaj vohljajo naokoli – za hrano, igračami ali vonjavami sosedovega psa. Toda, ali lahko psi zavohajo tudi naša čustva? Če se vam zdi, da vas pes tolaži, ko ste žalostni ali ga je strah, ko vas je strah, je ta občutek povezanosti med človeško in pasjo vrsto popolnoma resničen: psi lahko čutijo naše čustveno stanje in sprejmejo naša čustva za svoja.

Znanstveniki razkrivajo, da psi resnično lahko vonjajo naša čustva in sprejmejo naše občutke za svoje.

Psi nas ves čas opazujejo in berejo našo govorico telesa. Prav tako zavohajo naše telo v primeru kakršnihkoli sprememb, tudi bolezenskih. Mnogi lastniki psov poročajo, da se njihov kosmatinček obnaša v sozvočju z njihovimi čustvi.

Da psi lahko vidijo in slišijo znake človeških čustev, je sicer že znano, vendar znanstveniki vse več pozornosti namenjajo čutilu vonja kot glavnemu indikatorju kako nas psi dojemajo.

Znanstveniki iz univerze v Neaplju (Biagio D’Aniello in njegovi sodelavci) so testirali, ali psi lahko zaznajo čustva le z vonjem. Ugotovili so, da so psi, ki so bili izpostavljeni vzorcem s človeškim “vonjem strahu”, imeli povečan srčni utrip in so kazali znake stiske in stresa, za razliko od psov, ki so bili izpostavljeni “srečnim” ali “nevtralnim” vonjem človeškega znoja. Opazili so, da je odziv psov, ki so zaznali strah v znoju človeka, zrcalil čustvo strahu – obnašali so se prestrašeno ter iskali lastnika za varno zavetje. Psi, izpostavljeni “srečnemu znoju”, so bili toliko sproščeni, da so navezali stik z neznancem, ki je sprožil vonj in so potrebovali manj pozornosti od svojega lastnika.

Druga raziskava avstrijskih raziskovalcev je prav tako ugotovila, da psi zrcalijo tesnobo, negativnost ali pa odprtost in sproščenost svojih lastnikov. In da psi, ki so sproščeni in prijazni, to prenesejo na ljudi, ter tako pomagajo svojim lastnikom pri obvladovanju stresa.

“Oboji, lastniki in psi medsebojno vplivajo drug na drugega, pri čemer pa ima človeški partner večji vpliv kot pasji.”

– Dr. Iris Schoberl iz dunajske univerze

Še vedno ni znano, ali je ta čustvena prilagoditev prirojena pasja lastnost ali se je razvila skozi leta udomačevanja. Kakorkoli že, koristno je vedeti, kako neverjetno dojemljivi so naši kosmatinci.

Veterinarka Karen S. Becker tudi ugotavlja, kako lahko ima prevladujoče čustveno stanje lastnika v domačem okolju dolgotrajne učinke na zdravje psa: v srečnih domovih vzgajajo bolj zdrave pse, medtem ko imajo ljudje, ki so pod stresom ali bolni manj zdrave in manj čustveno uravnovešene pse.

Z iskreno oceno in izboljšavo čustvenega stanja v vašem domu lahko znatno izboljšate počutje, zdravje in kvaliteto življenja vašega ljubljenčka.

Dovolite psu, da vohlja naokoli

Senzorično pomanjkanje vohanja lahko pri psih povzroči stres, saj jih oropa informacij, ki jih potrebujejo, da ugotovijo in presodijo kaj se dogaja okoli njih. Psi so po naravi zasnovani tako, da z nosom raziskujejo svet, zato je za njihovo fizično in duševno zdravje zelo pomembno, da svojemu hišnemu ljubljenčku omogočite obilico vsakodnevnega obvohavanja njegove okolice.

Morda se ne zavedate, kako pomembno je, da pustite psu, da na sprehodih vohlja naokoli. Ne vlecite ga ves čas za ovratnico in naj se vam ne mudi, ko se kuža želi ustaviti in “povonjati vrtnice” ter še vse ostalo.

Naši kosmatinci so izjemno modra in razsodna bitja. Poberejo ogromno znakov okoli sebe, vključno z občutki stresa, strahu ali sreče. Takoj vedo, ko je kaj hudo narobe. Kdo bi si mislil, da je ta velika modrost posledica njihovega neverjetnega vonja? In čeprav življenje tu in tam postane težko, se spomnite, da so v bližini zvedavi smrčki, ki vdihujejo in izdihujejo slabo in dobro.

Viri in nadaljne branje:

The most outlandish way your dog mirrors your emotions

News Scientist: Dogs really can smell your fear, and then they get scared too

BBC News: Dogs mirror owners` personalities

Curiosity: Dogs often take on their owners´ personalities