Pes je dobil klopa. In sedaj?

Ne glede na to, katera sredstva uporabljate, da psa zaščitite pred ugrizom klopa – če se vaš pes dnevno zadržuje na gozdnem ali travnatem območju, boste v sezoni klopov skoraj zagotovo kakšnega našli na njem.

Večina izmed bolezni, katerih prenašalci so klopi, pa se ne prenese v trenutku ugriza.

Pomembno je: V kolikor klopa s psa odstranite v 24-36 urah, boste precej zmanjšali možnost okužbe. Če klopa odstranite takoj, je verjetnost, da bo pes dobil katero od klopnih bolezni, zelo nizka.

Ključnega pomena je torej, da psa pregledate, morebitnega klopa pa ustrezno odstranite. Berite dalje, kako to pravilno storite in katere so najpogostejše napake.

Kako pravilno odstranimo klopa s psa:

 • Preglejmo psa po vsakem sprehodu! Tako povečamo možnost odstranitve klopa v 24-36 urah po ugrizu. Nasvet: Klopi se največkrat skrijejo okrog prepon, med prsti na tačkah, okrog ušes, okrog repa, analnega območja ali okoli očesnih vek
 • Uporabimo pinceto! Dlako razprimo s prsti, s pinceto zajemimo klopa, kakor se da blizu koži. Ne zvijajmo ali krožimo s pinceto, ampak le z mirnim prijemom z ravnim potegom izvlecimo klopa s toliko pritiska, da klop popusti.
 • Območje klopnega ugriza razkužimo! Z etanolom (alkoholom), jodom ali sperijo z milom in vodo. Klopa pokončajmo v alkoholu.
  Če ste zaskrbljeni, da je vaš pes morda dobil katero od klopnih bolezni, lahko shranimo klopa v alkoholu ali neprodušni posodi za testiranje (nesimo ga s seboj k veterinarju).
 • Uporabimo lahko pripomoček za odstranjevanje klopov! Tega najdemo v vsaki trgovini za male živali ali veterinarski kliniki. Postavimo veliko odprtino okoli klopa in potistine, dokler se klop ne znajde v ozki reži na koncu pripomočka. Vlecite vzdolž kože in klop bo popustil ter se pustil izvleči.

Najpogostejše napake:

 • Ne odstranjujte klopa s prsti! Če že to storite, roke obvezno izperite in razkužite (enako kot kožo psa okoli ugriza). Kri klopa namreč pogosto vsebuje patogene bakterije.
 • Ne stiskajte ali obračajte klopa, preden ga izvlečemo iz psa. To lahko pospeši njegovo izlitje okužene telesne tekočine v psa in poveča tveganje okužbe.
 • Ne skrbite, če glava klopa ostane v koži psa! Izpadla bo sama najpozneje čez nekaj dni.
 • Bulica ni nevarna! Lahko se pojavi reakcija, tudi alergijska, v obliki bulice. Ta ni nevarna in bo počasi izginila.
 • Na klopa ničesar ne nanašajte! Snovi, kot so lak za nohte, vazelin ali repelenti, nikoli ne nanašajte direktno na klopa, da bi ga zadušili, medtem ko je klop še na vašem psu. To lahko povzroči, da klopi izloči okuženo tekočino v vašega psa, kar le poveča možnost okužbe.
 • Ne odvrzite klopa v koš za smeti in ga ne potopite v vodi, saj zlahka izpluje na gladino.

Kako dolgo lahko klop preživi brez gostitelja?

Klopi se izsušijo in zelo hitro umrejo v okolju, kjer je vlažnost manjša od 90 %. Večina jih bo umrla v 8 urah in ne bo preživela niti 24 ur. Na vlažnih oblačilih v perilu lahko preživijo 2 ali 3 dni ali dlje.

Študija, ki jo je izvedla Univerza v Vermontu, pravi, če prinesete klopa na oblačilu, bo sušenje v sušilnem stroju klopa v 5 minutah uničilo. Če pa boste oblačilo najprej oprali, mora biti temperatura vode nad 46°C, da bo klopa uničilo. Če operete oblačilo pri nižjih temperaturah in klop pranje preživi, boste morali sušiti oblačilo 50-70 minut.

Katero protiklopno zaščito izbrati?

Obstaja veliko kemičnih sredstev, ki ne poškodujejo le klopa, temveč lahko poškodujejo tudi vašega psa. Na trgu najdemo vse od razpršil ali ovratnic, ki odvračajo zajedavce. Ti pesticidi so strupeni in lahko povzročijo tvegane stranske učinke tudi pri vašem psu.

Obstaja pa tudi nekaj novejših preventivnih ukrepov za peroralno uporabo, ki se dajejo mesečno ali vsake tri mesece. Morda zveni zelo priročno, da vsak mesec date svojemu psu okusen priboljšek. Ta zdravila krožijo v krvnem obtoku vašega psa in delujejo tako, da napadajo živčni sistem zajedavca, da ga pokončajo. To pomeni, da so lahko tudi nevarni za vašega psa. Poročali so o številnih neželenih učinkih, kot so bruhanje, letargija, driska in epileptični napadi. Ko so ta zdravila v krvnem obtoku vašega psa, bodo tam ostali nekaj tednov ali celo mesecev.

Izogibajte se omenjenih stranskih učinkov z uporabo organske in naravne protiklopne zaščite. Nekaj uporabnih in preizkušenih nasvetov preberite v nadaljevanju.

Preventivno naravno sredstvo kot dodatek k hrani

Jabolčni kis – psu lahko dodate k obroku 1/2 čajne žličke jabolčnega kisa na dan na 25 kg telesne teže. Dodajte ga v hrano za pse ali v posodo z vodo. Kis jabolčnika dodaja kislost krvi pasjega organizma, zaradi česar je pes manj privlačen za klope in bolhe.

Česen pomaga pri zaščiti proti bolham in klopom, ko se izloča skozi kožo vašega psa. Česen v ustreznih odmerkih je zelo koristen in zdrav dodatek k prehrani vašega psa, dokler hranite približno strok česna na 10 kg telesne teže psa. Odlična in varna rešitev je tudi Pasji česen, ga že poznate?

Preventivno naravno sredstvo kot dodatek k čistoči

Diatomejska zemlja je droben bel prah, narejen iz fosiliziranih ostankov drobnih vodnih bitij, imenovanih diatomi. Kupite organsko diatomejsko zemljo, ki je ustrezna tudi za krmo, in posujte majhno količino na psa: začnite pri repu. Prah bo uničil zaščitne strukture žuželk, kot so klopi, zaradi česar bodo dehidrirali in umrli. Varna je za vašega psa, vendar se lahko suši na koži, zato jo lahko uporabite le občasno in pazite, da ne pride v stik z očmi, nosom ali usti. Bolj vam priporočamo, da diatomejsko zemljo posujete okoli ležišča psa. Prah je smrtonosen za klope in bolhe, vendar je varen za pse in ljudi.

Preventivno naravno sredstvo kot dodatek k negi

Znano je, da nekatera eterična olja v repelentih zelo uspešno odganjajo klope, in sicer so to sivka, limona, palmarosa, cedra, evkaliptus, muškatna kadulja, pepermint… V primeru, da uporabljate eterična olja, bodite pozorni, da jih pred nanosom na psa vedno razredčite z nosilnim oljem! Primeri ustreznih nosilnih olj so: mandljevo olje, olje iz grozdnih pečk, jojobino olje, kokosovo olje, olje iz marelične koščice, avokadovo olje.

Zdrav pes je najboljša obramba!

Ne pozabite, da zdravi psi niso dobri gostitelji parazitov, kot so bolhe in klopi.
Hranjenje s surovo hrano ali čimboljšim približkom polnovrednega obroka z zdravimi in naravnimi dodatki k prehrani lahko pomaga, da je vaš pes manj privlačen za bolhe in klope.