Hladno stiskana hrana za pse: + in –

Dejstvo je, da je za vašega psa najbolje, če mu obroke pripravljate sami! A ker v današnjem tempu že komajda najdemo čas za pripravo svojih zdravih obrokov, si pogosto pomagamo tudi z bolj ali manj zdravimi že pripravljenimi izdelki, ki jih najdemo na trgu. Je hladno stiskana hrana za pse le trend? In katera je ključna razlika med hladno stisnjenimi peleti in pri visokih temperaturah ekstrudiranimi briketi?

Če ste našli hrano, ki vašemu psu popolnoma ustreza, se ob njej dobro počuti in to izraža skozi urejeno prebavo, sijočo dlako in dobrim splošnim zdravjem, zakaj bi menjali zmagovalno formulo? Še posebej, če mu obroke pripravljate sami, vam lahko le čestitamo in vam zagotavljamo, da ste na dobri poti, da bo vaš pes živel dolgo in zdravo življenje!

Po nekaj letih kombiniranja v prehrani naših domačih psov s hladno stiskano hrano z vami delimo naše izkušnje.

Ko izbirate hrano za vašega psa, se vprašajte:

Ali poznate ključno razliko med peleti in briketi?

Razlika je predvsem v postopku obdelave surovin! Obstajajo pa tudi pomembne razlike v sestavi tako med briketi kot tudi med peleti. Večina običajne suhe hrane za pse je proizvedena pri visokih temperaturah, ki uničijo večji delež vitaminov in ostalih mikrohranil. Velikokrat so tako klasični briketirani hrani za pse dodani vitamini in hranila v sintetični obliki. Pri naravnem postopku hladnega stiskanja se vsaka od surovin obdeluje posamično in pri nizkih temperaturah. Meso se posuši in zmelje v moko, žitarice postanejo optimalno prebavljive, zelenjava in zelišča pa so posušena na svežem zraku in se jih doda neposredno pred hladnim stiskanjem. S postopkom hladnega stiskanja se tako ohrani maksimalna vrednost naravnih vitaminov in mineralov v hrani za pse, dodajanje sintetičnih vitaminov ali ojačevalcev okusa, ki bi obremenili presnovo, tako ni potrebno.

Kako se hrana obnaša v želodcu?

Kmalu zatem, ko smo ponudili hladno stiskano hrano našim psom, smo testirali, kaj se zgodi s hrano »v želodcu«. Testirali smo hladno stiskano hrano cdVet (zgoraj) v primerjavi s različnimi briketi, proizvedenimi pri višjih temperaturah (spodaj).

hladno stiskana hrana za pse test

Običajno proizvedeni briketi se po zaužitju napijejo želodčnih sokov, napihnejo in se daljši čas zadržijo v želodcu. Hladno stiskani peleti pa se razgradijo in ne spreminjajo volumna ter gredo zato hitreje v črevo, kjer se zadržijo po zaslugi vlaknin, zato je izkoristek mnogo boljši. Hladno stiskana hrana se razgradi v želodcu, kjer ne nabrekne in želodca zato ne preobremeni. Slika dokazuje, kaj se zgodi s hrano, namočeno v vodo, po 20 minutah. Enostaven test, ki ga lahko naredite tudi sami.

Ali vaš pes hrano golta ali žveči?

Hladno stisnjeni peleti psa prisilijo k žvečenju, na videz izgledajo kot hrana za konje. Pes običajno hrano požira, z žvečenjem pa dosežemo, da pes tudi učvrščuje dlesni in zobovje.

Ste pripravljeni dati črevesju priložnost, da se prilagodi?

Visok delež balastnih snovi v hladno stiskani hrani omogoča, da črevesna flora intenzivno prebavi ter podpira čiščenje črevesja. Na osnovi dobre prebavljivosti kakovostnih dodatkov so iztrebki čvrsti, analne žleze pa se bodo redno praznile, zato je odvajanje za psa lažje. Zelo značilno je obdobje uvajanja črevesja na hladno stiskano hrano, ko psi izdatno odvajajo blato, tudi po 6-8-krat dnevno! To traja nekaj dni, lahko tudi mesec dni, potem pa se stanje normalizira.
Gre za pogost razlog, da skrbniki ob uvajanju psa na hladno stiskano hrano obupajo. Še posebej je lahko moteče, če pes živi v stanovanju.

Želite preizkusiti, kako bo hladno stiskano hrano sprejel vaš pes?

Na trgu je že pestra ponudba kakovostne hladno stiskane hrane.
Zakaj preizkusiti hladno stiskano hrano cdVet?

  • Z načinom hladnega stiskanja se ohrani maksimalna vrednost vitaminov in mineralov.
  • Vsebuje le kakovostne dele jagnjetine in ovčetine, primerne tudi za občutljive pse.
  • Je brez sintetičnih dodatkov in ojačevalcev okusa.
  • V želodcu ne nabrekne, spodbuja čiščenje črevesja in analnih žlez.
  • Je lahko prebavljiva, ustrezna tudi za kombiniranje z BARF načinom hranjenja.
  • Zaupajo nam mnogi, tudi lanska svetovna prvakinja v iskanju pogrešanih oseb v naravi


12208307_536320853203934_7258253378455315720_n

Poglejte izbrane izdelke iz naše ponudbe: Naravna hrana