S psom na morje

Juhu, poletje je tu! In z njim pasja vročina, na srečo mnogih pa tudi odštevanje do dopusta in skoka na morje. Veliko psov obožuje vodo in niti ne razmišljamo, da bi jih pustili doma ali v varstvu. Za vas smo pripravili nekaj napotkov in predlogov. Nekaj destinacij smo raziskali sami, nekaj priporočil pa dobili od izkušenih kampistov, ki vsako leto kampirajo s psi in v nadaljevanju omenjene kamp destinacije priporočajo za letošnji obisk.

Psom prijazni kampi

Pasja plaža, pasji tuši, pasji kampi. Vuf! A v resnici niso v vsakem kampu, ki je označen kot psom prijazen, psi tudi zares dobrodošli.

Razočarani smo lahko nad tablami, ki označujejo pasje plaže nad skalnimi previsi s slabo urejenim dostopom do morja ali nad niti malo sence, včasih pa se moramo sprehoditi do pasje plaže po vročini prav daleč od kampa.

Nas pa odkrito navduši, v kolikor so kosmatinci enakopravno obravnavani in jim je namenjen del plaže, ki si ga z veseljem delimo z njimi. Da se kamp lahko samookliče kot psom prijazen kamp, mora obsegati poleg pasje plaže tudi ustrezno število pasjih tušev (število je odvisno od kapacitet kampa), koše za pasje iztrebke in označeno pasje sprehajališče, v kolikor sprehajanje ni dovoljeno po celotni površini kampa.

Morda vam bo koristil kakšen izmed spodnjih namigov, v katerih kampih se psu in njihovi lastniki dobro počutijo in v katerih najdemo več takšnih tabel »dovoljeno za pse« kot »prepovedano za pse«.

Seznam kampov:

Če ste bolj avanturisti in vam diši daljša pot, kampisti s psi zelo priporočajo tudi kampe na Korziki in v Črni Gori (Kamp Oliva – Bar).

Le uro iz Ljubljane – Kamp Adria Ankaran

Tudi mi smo doslej vsako leto obiskali hrvaške kampe, minuli teden pa smo obiskali slovensko obalo. Ciljno smo izbrali tokrat bližnjo lokacijo. Dopust smo nameravali delno preživeti tudi v dolini Soče, a jo bomo obiskali prihodnjič, saj nam v kampu ni prav nič manjkalo, da bi razmišljali o premiku. Obiskali smo Kamp Adria – Ankaran in lahko rečemo, da ni le družinam, ampak tudi lastnikom psov in psom zelo prijazen kamp!

Urejena pasja plaža, ki se je ne branijo tudi ostali kopalci, umeščena v samo obalo kampa. Senca borovcev in urejen dostop v morje sta razloga, da je bilo psov v vodi skoraj več kot ostalih kopalcev. Vsak gost s psom plača 4 eur za bivanje psa/dan (cena velja izven sezone, v glavni sezoni 6 eur/dan), na recepciji pa vsakega gosta s psom tudi prijazno informirajo – priskrbijo mu paket vrečk za pasje iztrebke, označijo ustrezna kopališča za pse, tuše za pse, ustrezen prostor za prost izpust psov, sicer pa so psi dobrodošli v celotnem kampu na vseh parcelah – le določene kapacitete mobilnih hišic so namenjene zgolj gostom brez psov. Pred nekaj leti, ko je v Kopru potekalo Svetovno prvenstvo belgijskih ovčarjev FMBB, je bila prava redkost srečati gosta brez psa. Pa tudi sicer je za kamp značilno, da ima vsaj vsaka druga parcela svojega »čuvaja«. Lahko bi namestili še kakšen dodatek koš za pasje iztrebke, uredili pasji park znotraj kampa, a načeloma je kamp presegel naša pričakovanja. Glede na kapacitete kampa (skupno šteje okoli 500 parcel) pa vsekakor svetujemo obisk izven glavne sezone, če imate možnost, saj je že konec junija zaznaven povečan obisk, sploh med vikendi!

Naša rezidenca v času dopustovanja – šotorska prikolica s svojo »čuvajko«.

Obvezen dodaten v pasji potovalni lekarni

Obvezen dodatek, ki ga ne pozabimo vzeti na noben pasji dopust so otrobi indijskega trpotca, ki pridejo zelo prav za umiritev črevesne flore v primeru zaprtja ali driske in bruhanja, ki pogosto spremljata pse, ki radi plavajo v slanem morju. Poleg zložljive posode za vodo, ki res pride prav ob vsakem postanku, praktično druge opreme nismo potrebovali. Ne pozabite tudi na tablete za zaščito pred srčno glisto, ki jo dobite pri veterinarju za nekaj evrov in jo psu namenite ob prihodu z dopusta.

S Pasjim kokosom, ki ga redno dajemo našim psov v prehrano, pa smo se mazali kar mi, saj zelo vlaži in regenerira kožo, zelo dobro pa učinkuje tudi v primeru blaženja sončnih opeklin!

Pa prijetno in brezskrbno poletno čofotanje, v reki, jezeru ali na morju!