Kurkuma – zlata začimba za naše kužke

Kurkuma je začimba številnih moči, od katerih je predvsem izjemno protivnetno delovanje ter blaženje bolečin v sklepih in mišicah tisto, ki prinaša olajšanje marsikateremu kužku – naj bo to seniorček ali treniran športni pes.

»Redno uživanje kurkume bo okrepilo pasji imunski sistem ter oblažilo

ali ustavilo vnetne procese v telesu.«

Kurkuma ima široko paleto zdravilnih koristi:

 • spodbuja zdrav prebavni trakt, uravnava presnovo ter pospešuje prebavo
 • deluje kot naravni antibiotik, ki uspešno deluje proti številnim bakterijam, poleg tega odpravlja zajedavce
 • podpira zdravo delovanje srčno-žilnega sistema
 • učinkuje preventivno proti raku, zavira rast in širjenje rakavih celic v telesu
 • čisti jetra in kri
 • pozitivno vpliva pri težavah s kožo
 • deluje proti vnetjem v telesu (lajša težave v sklepih, pri artrozah in revmatoidnih boleznih)
 • deluje protibakterijsko, protivirusno in antioksidativno
 • je naravni analgetik (deluje proti bolečinam, še posebej v sklepih in pri osteoartritisu).

»Samo 1g kurkume vsebuje toliko antioksidantov, kolikor jih dobimo

z uživanjem 100g surove rdeče pese.«

Sinergija začimb in kako izboljšati učinkovitost kurkume?

Namesto samostojnega uživanja kurkume je to začimbo bolje uporabljati kot sestavni del mešanic, saj tako že z zaužitjem zelo majhnih količin dosežemo veliko večji sinergijski učinek.

Kurkuma najbolje razvije svoj učinek, če jo kombiniramo z maščobo – npr. kokosovim ali olivnim oljem. Za ta namen izbirajte res le najbolj kvalitetna olja, kot sta hladno stiskano deviško kokosovo olje ali ekstra deviško oljčno olje. Kurkumi lahko dodamo še sveže mleti črni poper, da se kurkumin (glavna sestavina kurkume) lažje absorbira v telo. Poper ponese aktivne substance globlje v tkiva in pomnoži njeno delovanje.

»Kurkuma pomnoži svoje moči, če jo pravilno skombiniramo z drugimi začimbami – sanjski par s kurkumo sta predvsem ingver in malo popra – na ta način dobimo zelo močne protivnetne učinke.« Sanja Lončar

Sinergija začimb - ingver in kurkuma

Zlata kurkumina pasta

Eden od odličnih načinov uživanja kurkume je v pripravku zlate paste, ki jo zlahka ustvarimo doma. Zanjo potrebujemo naslednje sestavine:

 • 60g skodelice kurkume (ekološke) v prahu  
 • 250ml vode
 • 1 ½ čajne žličke sveže zmletega črnega popra
 • 70 ml ekstra deviškega oljčnega ali hladno stiskanega kokosovega olja

Priprava: V posodo z vodo dodajte kurkumo. Počasi segrevajte in ves čas mešajte, dokler ne nastane gosta pasta (7 do 10 minut). Če imate občutek, da je pasta preredka, dodajte še malo kurkume v prahu, če pa je pregosta, dodajte še malo vode. Odstavite z ognja ter dodajte poper in olje. Mešajte dokler se vse sestavine popolnoma ne povežejo. Pustite, da se pasta ohladi. Zlato pasto nato shranite v steklenem kozarcu in hranite v hladilniku, kjer zdrži teden do dva.

Zlata kurkumina pasta

Kako jo uživati?

Začnemo z manjšo dozo (¼ za majhne pse, ½ žličke za srednje velike, ¾ za velike pse in 1 čajna žlička za zelo velike pse) in jo postopoma vsak teden povečujemo do 1-2 čajnih žličk za večje pse (lahko 2x – 3x  na dan). Ko opazite, da se bolečine zmanjšajo ali druge težave ublažijo ohranjajte priporočeno dozo še vsaj mesec ali dva, preden naredite pavzo.

*Nezaželene reakcije ob jemanju kurkume bi se znale pojaviti le v primeru hitrega razstrupljanja jeter, kar bi se lahko poznalo v slabšem počutju in znakih na koži. V tem primeru zmanjšajte odmerke.

**Ker večji odmerki kurkume redčijo kri, morajo biti pri njenem uživanju previdni tisti psi, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi, prav tako svetujemo, da jemanje kurkumine paste pred samim operacijskim posegom opustite, po posegu pa jo lahko ponovno dodajete k obrokom.

Zlati kokos – zlata pasta z edinstveno formulo za pse

V našem podjetju smo starodavni recept zlate paste še nadgradili in razvili v inovativen prehranski dodatek, ki je prilagojen tudi občutljivim kužkom. Tako vam je na voljo že pripravljena različica zlate kurkumine paste – ZLATI KOKOS, ki namesto ´rizičnega´ popra vsebuje ingver kot začimbo, ki potencira in aktivira zdravilne učinke kurkume. Poleg tega ima ingver že sam po sebi izvrstno protivnetno moč. Kurkuma in ingver sta v Zlatem kokosu vmešana v prvovrstnih hladno stiskanih oljih – kokosovem in lanenemu, vse sestavine pa so certificirano ekološke.

>> Izdelek lahko naročite tukaj ali ga kupite na prodajnih mestih po Sloveniji.

Naravno zdrav pes - Zlati kokos

Viri:

Turmeric for Dogs

Za zdravje: Rumeni čudež

Kurkuma (Curcuma longa)

Try the Golden Paste recipe by Dr. Doug English

100 Evidence Based Health Benefits of Turmeric