Aktivno in varno preživljanje poletja kljub pasji vročini

Letošnje poletje nam nikakor ne prizanaša z visokimi temperaturami! Ste vedeli, da se psi ne potijo tako kot ljudje? Naši smrčki regulirajo temperaturo s pomočjo dihanja – s sopenjem preko odprtega gobčka z iztegnjenim jezikom (minimalno tudi preko potenja blazinic na tačkah ter skozi nos in ne preko kože kot pri ljudeh).

Ob intenzivnejših aktivnostih in ob vročini pes diha pospešeno in se ohlaja z izparevanjem sline tako, da moli jezik iz gobca.

Kadar žival ob pretirani aktivnosti v najhujši vročini ali samo pri ležanju v vročem prostoru ne more oddajati toplote dovolj hitro, to privede do naraščanja telesne temperature in posledično tudi do življensko nevarnega stanja vročinske kapi oz. toplotnega udara.

Znaki, ki kažejo na alarmantno stanje so naslednji:

 • pes hitro, oteženo in z naporom diha,
 • pulz je pospešen in šibak,
 • telesna temperatura je povišana na 40°C ali več (normalna temperatura je 38,8°C),
 • dlesni so temno rdeče in lepljive,
 • jezik rdeče vijoličen,
 • močno se slini, slina je gosta,
 • žival leži in ne more vstati ali se opoteka,
 • je omotična in zmedena.

V zelo hudih primerih lahko pes bruha in driska, ga stresajo krči ali celo pade v šok, komo ali pogine.

Če pes kaže znake vročinske kapi ga nemudoma začnite ohlajati – premaknite ga v hladen in zračen prostor, dajte mu piti vodo (manjše količine in postopoma, da ne pride do bruhanja), na trebuh in na blazinice tačk mu položite mokre brisačke, ovijte ga z mokro rjuho in se takoj obrnite na veterinarja. Zaradi možnosti poškodb notranjih organov je hitra veterinarska oskrba nujna.
Ne polivajte celotnega telesa, da ne pride do šoka zaradi premrzle vode!

Pregretje je posebej nevarno za pse, ki imajo zdravstvene težave:

 • srčna obolenja, težave z dihali,
 • za starejše pse in mladičke,
 • za pse s prekomerno težo ter
 • za določene pasme z gosto in dolgo dlako (samojedi, bernski planšarji, aljaški malamuti) ali za pasme s kratkimi dihalnimi potmi (angleški buldogi, mopsi, bokserji, lhasa apsi).

Še posebej morate biti previdni vsi AKTIVNI lastniki s kosmatinčki, ne glede na pasmo!

7 NASVETOV ZA AKTIVNO PASJE POLETJE

Na kaj moramo paziti, če smo aktivni s psom kljub vročini. Ko gremo na hiking, na agility treningi ali tekmovanje, supamo ali se igramo s frizbijem poskrbimo upoštevajmo sedem nasvetov.

1. Voda, voda, voda

S sabo imejte vedno dovolj hladne vode. Planirajte aktivnosti tam, kjer je voda že na voljo. Če je možno, naj se kuža skopa v čistem in hladnem potoku, jezeru ali mu vsaj občasno zmočite kožuh. Pes se ohlaja na račun izhlapevanja sline pri sopenju, s čimer pospešeno izgublja tekočino. Da ne pride do dehidracije je resnično pomembno, da ima pes svežo vodo ves čas na voljo!

2. Zagotovite počitek

Pri vseh aktivnostih (tekanju, kolesarjenju, hoji v hribe …) imejte več pavz, izberite krajše ture ter počasnejši tempo.

3. Opazujte psa

Opazujte psa, če si išče senco, si nagodsko želi počitka in ohladitve, če postane
brezvoljen in zelo opešan raje prekinite z aktivnostjo.

4. Pozorni bodite na vroč asfalt

Ljudje pozabimo, da nas obutev varuje pred žgočimi tlemi, medtem ko psički direktno stopajo po razgretem asfaltu. Pozorni bodimo tudi na drugo podlago, ki se zelo segreje in lahko opeče tačke – skale, pesek.

5. Izberite jutranje in večerne ure

Če je le možno aktivnosti prestavimo za zgodaj zjutraj in pozno zvečer. Izognite se najbolj vročemu delu dneva, saj lahko pride tudi do opeklin. Tudi pse lahko opeče sonce, posebej na območju okoli smrčka, oči in na konicah ušesov.

6. Poiščite hladnejše lokacije

Aktivnosti naj bodo ob/na vodi in v senci v zavetju dreves: tek ob jezeru, supanje, plavanje. V bližini svojega doma poiščite hladnejšo mesto, kjer se boste lahko s kosmatinčkov vsak dan varno rekreirala (senčne poti v parku, gozdne poti, steze ob potočkih, jezerih in slapovih). Res smo lahko veseli, da živimo v deželici, kjer nam je narava in njeno senčno zavetje tako dostopno!

7. Prehrana in dodatki

Izberite psu in njegovim aktivnostim primerno in kvalitetno prehrano – psi lahko ob pomanjkanju določenih hranil postanejo fizično oslabljeni in ne morejo pravilno regulirati temperature. Lahko se zmanjša zmogljivost psa, nastanejo problemi s srcem, pomanjkanjem energije ali problemi z dihanjem.
Možnost pregretja in vročinske kapi se ob oslabljenem organizmu poveča.

Pred in po intenzivnih aktivnostih je tako treba nameniti posebno pozornost pripravi organizma na napor ter nato še sami regeneraciji po fizični obremenitvi.

Pomen aminokislin

Aminokisline so gradniki beljakovin, ki v telesu opravljajo številne funkcije potrebne za uravnavanje celične energije, pravilen razvoj telesa ter dober obrambni mehanizem imunskega sistema.
Esencialne aminokisline telo ni sposobno samo sintetizirati, zato jih je treba vnesti v telo s pomočjo hrane. Aminokisline igrajo pomembno vlogo pri absorbciji kalcija, izgradnji mišic ter proizvodnji hormonov, encimov in protiteles.

Izberite med našimi izdelki, ki podpirajo zdravje vašega psa.