Pankreatitis (vnetje trebušne slinavke) pri psih

Pankreatitis oz. vnetje trebušne slinavke pri psih je zelo težavno, boleče in lahko tudi življenjsko nevarno stanje. Težko ga je dokončno diagnosticirati in težko zdraviti … zato je zelo pomembno, da prepoznamo znake pankreatitisa in vemo, kdaj k veterinarju, predvsem pa tudi, s čim hraniti psa s pankreatitisom, saj je ustrezna prehrana ključnega pomena za kakovostno bivanje psa.

Kaj počne trebušna slinavka

Pankreas je žlezni organ, ki se nahaja v zgornjem desnem delu trebuha. Nahaja se vzdolž dvanajstnika (prvega dela črevesja), pod želodcem, v bližini jeter in debelega črevesja.
Trebušna slinavka ima eksokrine in endokrine funkcije. Kot eksokrina žleza izloča svoje produkte skozi kanalski sistem, njene endokrine celice pa izločajo hormone v krvni obtok, da potujejo po telesu.

Eksokrina trebušna slinavka
Ko se vaš pes prehranjuje, eksokrina trebušna slinavka sprosti bikarbonat in prebavne encime v kanale, ki tečejo v dvanajstnik. Bikarbonat nevtralizira močno kislo želodčno vsebino, ko se premika v črevesje, nato začnejo delati prebavni encimi – ti razgradijo hrano, da jo telo lahko absorbira in uporabi.

Endokrina trebušna slinavka
Pankreas je tudi vitalna endokrina žleza. Proizvaja 10 različnih hormonov. Dva najpomembnejša sta insulin in glukagon. Inzulin pomaga pri proizvodnji energije in znižuje krvni sladkor. Spodbuja tudi shranjevanje maščobe. Glukagon pa deluje obratno. Ko krvni sladkor pade prenizko, to sproži jetra in maščobne celice, da sproščajo glukozo in zvišajo raven sladkorja v krvi. Glukagon spodbuja tudi razgradnjo maščob.

Obstajata dve vrsti pankreatitisa: akutni in kronični.

Akutni pankreatitis pri psih

Akutni pankreatitis je lahko smrtno nevarno stanje. Vnetje povzroči otekanje in zastoje v trebušni slinavki. To zmanjša proizvodnjo hormonov in celice lahko odmrejo. Najnevarnejši del pankreatitisa pa je vnetje eksokrinih celic. Eksokrine celice proizvajajo prebavne encime. Običajno so ti omejeni znotraj kanalov, dokler ne dosežejo tankega črevesa. Toda ko te celice odmrejo, puščajo encime v okoliško tkivo. Nato začnejo prebavljati lastna tkiva trebušne slinavke. Lahko celo uhajajo v trebuh. To vodi do velikega vnetja – in celične smrti, kar je za psa izjemno boleče!

Prav zaradi hude bolečine v primeru akutnega pankreatitisa je prvi korak prepoznati simptome pri psu in ga nujno odpeljati k veterinarju.

Znaki akutnega pankreatitisa pri psih

 • Nenadne hude bolečine v trebuhu
 • Grbava drža
 • Vročina
 • Izguba apetita
 • Dehidracija
 • Driska
 • Krvavo blato
 • Bruhanje
 • Nemirnost, nervoza, slabo počutje
 • Če opazite zgornje simptome (lahko le nekaj izmed naštetih) pri svojem psu, pojdite k veterinarju. Akutni pankreatitis lahko povzroči zelo hude težave, ki vodijo v odpoved organov (ledvice, pljuča, srce), septični šok ali smrt.

Veterinarsko zdravljenje akutnega pankreatitisa

Če ima vaš pes resen primer akutnega pankreatitisa, potrebuje veterinarsko oskrbo čimprej. To je zelo resno stanje … zato hudega akutnega pankreatitisa nikar ne zdravite sami doma.

Kronični pankreatitis pri psih

Vaš pes lahko razvije nizko stopnjo pankreatitisa. To lahko povzroči občasne blage znake bolezni. Dolgotrajni kronični pankreatitis lahko povzroči sladkorno bolezen tipa 1 ali insuficienco trebušne slinavke. To je posledica postopne izgube celic.

Kako veterinarji diagnosticirajo pankreatitis?

Akutni pankreatitis je običajno zelo očiten, zato večina lastnikov psov zgodaj poišče veterinarsko pomoč. Toda dokončno diagnozo je težko postaviti. Tukaj je nekaj običajnih diagnostičnih orodij, ki jih lahko uporablja vaš veterinar.

Ultrazvok lahko odkrije skoraj 70% primerov v akutni fazi. Ultrazvok lahko razkrije tudi druge težave, ki prispevajo k slabemu počutju psa … kot je blokada kanala trebušne slinavke.
Splošna preiskava krvi lahko pokaže spremembe vrednosti jeter, ledvic in elektrolitov.
Test serumske imunoreaktivnosti pasje pankreasne lipaze, imenuje se tudi cPLI. To je veliko bolj občutljiv in specifičen test, vendar lahko traja nekaj dni, da dobite rezultate.

Radiografi (rentgenski žarki) pri diagnosticiranju pankreatitisa niso uporabni, razen za izključitev drugih poškodb ali bolezni.

Testi amilaze in lipaze so nekoč veljali za koristne. Vendar pa so ti encimi nespecifični (saj nastajajo tudi v drugih organih), zato je testiranje nezanesljivo.
Opomba: En pozitiven laboratorijski test še ne zadostuje za diagnosticiranje pankreatitisa. Pomembno je, da vaš veterinar oceni celotno klinično sliko, vključno s testi.

Kako veterinarji zdravijo akutni pankreatitis pri psih

Če ima vaš pes napad akutnega pankreatitisa, bo skoraj zagotovo potreboval nujno veterinarsko pomoč. Ni enega samega načina za zdravljenje pankreatitisa, saj ne obstaja individualno zdravljenje ali kombinacija zdravljenj, ki bi delovala za vsakega psa.
Veterinar se bo verjetno odločil za ustrezno obravnavo:

Hospitalizacija
Vaš pes potrebuje hospitalizacijo, da spremljate njegovo stanje v primeru zapletov.

Tekočinska terapija
Nujna je agresivna intravenska tekočinska terapija. Dehidracija slabo situacijo še poslabša. Obremenjuje lahko tudi druge organe.

Obvladovanje bolečin
Skoraj vedno so potrebna zdravila. Bolečina ni samo neprijetna, lahko zmanjša apetit in lahko škoduje prebavnemu, ledvičnemu in srčno-žilnemu sistemu vašega psa.

Primerno hranjenje
Različni veterinarji imajo lahko različna mnenja o tem, kako hitro morajo psi jesti po napadu pankreatitisa. Post je bil nekoč prva linija zdravljenja. Pravilo je bilo, da trebušna slinavka počiva. Toda raziskave na Univerzi v Melbournu zdaj kažejo, da post v večini primerov ni primeren. Če se bruhanje ne poslabša, mora pes s pankreatitisom jesti. V nasprotnem primeru bi se lahko zaprl celoten gastrointestinalni trakt. Če vaš pes to prenaša, naj ima pogosto, majhne količine hrane.

Nadzor nad slabostjo
Veterinar lahko predpiše tudi zdravila proti slabosti.

Antibiotiki
V primerih okužbe lahko vaš veterinar predpiše antibiotike. Toda če ni okužbe, antibiotiki niso potrebni.

Kako zdraviti kronični pankreatitis

Kronični pankreatitis je lažje obvladljiv. Vendar lahko še vedno uniči 80-90 % celic trebušne slinavke, če ni dobro nadzorovana. Če bolezen napreduje, lahko kronični pankreatitis povzroči sladkorno bolezen tipa 1, zaradi katere mora vaš pes vse življenje jemati insulin.
Dieta je glavni dejavnik pri zdravljenju kroničnega pankreatitisa.

Kako in s čim hraniti psa s pankreatitisom

Dieta je lahko zelo koristna, medtem ko vaš pes okreva po epizodi pankreatitisa … akutnega ali kroničnega.

Na dolgi rok se držite dosledne diete z nizko vsebnostjo maščob. Uravnotežena domača polnovredna prehrana je vedno najboljša izbira z ustreznimi dodatki. Presna prehrana je v redu … vendar jo uvajajte (ali ponovno uvajajte) postopoma. Počakajte, da se vnetje vašega psa umiri in da je celjenje dobro v teku.Če niste za domače, lahko pride prav tudi kakovostna konzervirana hrana.

Pravi dodatki so dober dodatek k kateri koli prehrani, vendar so še posebej koristni za pse s pankreatitisom, pre- in probiotiki, prebavni encimi, omega-3 maščobne kisline, antioksidanti. Posebej se v primeru občutljivega črevesja priporočajo tudi dodatki za razstrupljanje črevesja.

Indijski trpotec (psyllium) velja za eno izmed najučinkovitejših sredstev za razstrupljanje črevesja ter ustvarjanje idealnih razmer za optimalno delovanje naravne črevesne flore: fino mleti otrobi so bogat vir v vodi topnih vlaknin. Sveže mleto laneno seme pa je prav tako dragocen pomočnik pri uravnavanju prebave in oskrbovanju telesa z Omega 3 in Omega 6 maščobnimi kislinami.

Mešanica PSYLLIUM-FLAX skupaj z vodo (v razmerju 1:10) tvori sluz, ki odstranjuje obloge in toksine ter onemogoči škodljivo delovanje slabih bakterij v črevesju ter tako vpliva na dobro prebavo in presnovo ter močan imunski sistem. Dodajanje k obroku ali samostojno se priporoča živali, ki ima občutljivo prebavo, še posebej pa v primeru prebavnih motenj, napenjanja, težav z analnimi žlezami in pomaga tako pri zaprtju kot driski. Dnevno se dodaja k obroku ali samostojno v skladu s priporočenim dnevnim odmerkom (za manjše pse in mačke: ½ čajne žličke na dan, za večje pse: 1 čajna žlička na dan).

Foto: lasten arhiv Naravno zdrav pes

Kaj povzroča pankreatitis pri psih

Akutni pankreatitis je pogosto povezan z dieto z visoko vsebnostjo maščob ali predvsem mastnim obrokom. Pogosto se namreč pojavi po hranjenju z mastno hrano (ostanki z mize). Toda obstaja tudi več drugih stvari, ki lahko sprožijo akutni ali kronični pankreatitis:

 • travma
 • okužba
 • avtoimunska bolezen
 • rak
 • sočasne hormonske bolezni (sladkorna bolezen, hipotiroidizem, hiperkalciemija)
 • zdravila (sulfanilamidni antibiotiki, zdravila za epileptične napade, kemoterapija)
 • izpostavljenost organofosfatnim insekticidom

Tudi prekomerna teža je osnova za težave s trebušno slinavko. To je posledica spremenjene presnove maščob. Toda pogosto, še posebej, če je kronična, natančnega vzroka nikoli ne ugotovimo.

Reference:

 1. Pancreatitis In Dogs: Treatment And What To Feed – Dogs Naturally (dogsnaturallymagazine.com)
 2. Graca R, Messick J, McCullough S, Barger A, Hoffmann W. Validation and diagnostic efficacy of a lipase assay using the substrate 1,2-o-dilauryl-rac-glycero glutaric acid-(6′ methyl resorufin)-ester for the diagnosis of acute pancreatitis in dogs. Vet Clin Pathol. 2005;34(1):39-43.
 3. Mansfield CS, Beths T. Management of acute pancreatitis in dogs: A critical appraisal with focus on feeding and analgesia. Journal of Small Animal Practice. 2015;56(1):27-39.