Zakaj vaš pes žveči travo?

Zagotovo ni skrbnika psa, ki ne bi opazil, da njegov pes vsaj tu in tam žveči travo. Nekateri se držijo mita, da je trava za pse posebno zdrava in primerljiva s prednostmi »solate« za ljudi, drugi, da je psom okus trave izjemno všeč, tretji pa, da ima pes, ki pogosto prežvekuje travo, črevesne težave. Resnica ni enoznačna, vzrokov je lahko več.

Prav tako ste verjetno opazili, da pes travo izloči na enem ali drugem koncu. Lahko jo bo izločil na istem koncu, kot jo je zaužil, torej jo bo izbruhal, ali pa jo bo izločil z iztrebki. Torej, če trave ne morejo prebaviti – zakaj psi jedo travo? Ali obstaja kakšna osnovna zdravstvena težava, ki bi vas morala skrbeti?

Če vaš pes redno žveči travo, je to najverjetneje znak enega izmed razlogov v nadaljevanju.

1. Vaš pes potrebuje klorofil

Klorofil je zeleni pigment, ki ga najdemo v rastlinah in algah. Njegova struktura je zelo podobna hemoglobinu psa, ki je pomemben del rdečih krvničk vašega psa.
Hemoglobin prenaša kisik po telesu in tako pomaga obnavljati rdeče krvne celice.
Poleg tega pa je vloga klorofila tudi, da:

  • ščiti celice pred poškodbami in lahko zmanjša tveganje za raka;
  • se bori proti okužbam;
  • celi rane;
  • krepi imunski sistem;
  • razgradi kamne kalcijevega oksalata v mehurju;
  • zdravi prebavni trakt.

Vaš pes ne more sam izbrati zelene zelenjave, ko potrebuje klorofil. Prav tako pa ne dobi klorofila iz želodca svojega plena kot bi ga pes v divjini. Zato največkrat poje zelenjavo, ki jo najde v okolici, in zato je trava zelo priročna. Na žalost pa trava ni odličen vir klorofila, saj je težko prebavljiva. Zato svojemu psu raje ponudite hrano, ki mu zagotovi klorofil, npr. ohrovt, brokoli, peteršilj ali špinačo.

Ker pasji prebavni sistem ne more učinkovito razgraditi surove zelenjave, mu bo pasiranje ali kuhanje na pari pomagalo bolje prebaviti zelenjavo, da bo lahko absorbiral hranila.
Lahko pa mu ponudite tudi naravni dodatek k prehrani Pasji kokos s spirulino v optimalnem razmerju za pasji organizem. Spirulina je namreč bogat vir klorofila, pa tudi neverjeten vir drugih hranilnih snovi!

2. Vaš pes potrebuje vlaknine

Drugi razlog je morda, da vaš pes uživa travo z namenom vnosa več vlaknin v svojo prehrano.
Psi so vsejedi, kar pomeni, da lahko jedo tako meso kot rastline. Medtem ko bi morala biti njegova prehrana sestavljena predvsem iz živalskih beljakovin, pa vseeno potrebuje vlaknine, ki zagotovijo nemoteno delovanje prebavnega sistema.

Uživanje trave je lahko način, da psi dopolnijo svoj vnos vlaknin. Hranjenje z ustrezno hrano (kot je prej omenjena zelenjava), lahko vašemu psu poveča vnos vlaknin in morda zmanjša verjetnost, da bo jedel travo.

Še naš namig: Fino mleti otrobi indijskega trpotca (psylliuma) so bogat vir v vodi topnih vlaknin. Kombinacija otrobov indijskega trpotca in sveže mletih lanenih semen Psyllium-Flax velja za eno izmed najučinkovitejših sredstev za razstrupljanje črevesja ter ustvarjanje idealnih razmer za optimalno delovanje naravne črevesne flore!

3. Dolgčas ali tesnoba

Nekateri strokovnjaki tudi menijo, da psi jedo travo preprosto zato, ker jim je dolgčas ali so zaskrbljeni. Psi so zelo družabne živali, ki potrebujejo veliko gibanja in mentalne stimulacije, da ostanejo zdravi in srečni.

4. Uživanje trave je za pse naravno!

Konec koncev je uživanje trave povsem normalno vedenje psa. To počnejo tudi divji psi kot so volkovi in kojoti. Torej, če vaš pes dobi dovolj zelenjave v svoji prehrani in se zdi, da se počuti dobro … je morda le razpoložen za žvečenje in grizenje. Trava zadovolji to potrebo. Poskrbite pa, da ima vaš pes dostop do trave brez škropiv in pesticidov.

Zakaj psi zaužito travo izbruhajo?

Verjetno ste opazili, da vaš pes po zaužitju travo navadno izbruha. Ker psi trave ne morejo prebaviti, jo običajno izbruhajo ali izločijo z iztrebki.

Včasih pa psi, ki se ne počutijo dobro, začnejo jesti travo … psi namreč včasih jedo travo, da se znebijo toksinov v želodcu. Torej vaš pes morda uživa travo, da izzove bruhanje, da se lahko naravno razstrupi ali znebi slabe hrane, ki jo je zaužil. Vendar pa boste v primeru, da pes uživa hrano, ker se ne počuti dobro, opazili tudi druge znake bolezni, denimo slinjenje, apatičnost … če vzroku ne morete prideti do dna, se posvetujte z vašim veterinarjem.

Vir: Why Do Dogs Eat Grass? – Dogs Naturally (dogsnaturallymagazine.com)