Sodijo jajčne lupine na kompost? Ne, kar v pasji želodček!

Da naše stare mame in mame rade zalivajo rože z vodo, v kateri so namočene jajčne lupine, ste morda že slišali. Posebej lupine domačih jajc od kokoši, ki so prosto rejene, so izjemno bogate s kalcijem, minerali in drugimi hranljivimi snovmi. Izjemno bogata s hranili je tanka membrana, ki ostane na jajčni lupini.

Zadosten vnos kalcija igra pomembno vlogo pri hranjenju s surovo hrano, pa tudi sicer. Mogoče ga je doseči z uživanjem kosti. Ker pa vsakemu psu sveže kosti ne ustrezajo, jih noče ali morda ne sme uživati, je priporočljivo dodajanje jajčnih lupin v prahu! Priporočljivo jih je tudi dodajati k hrani mladičkov, ki imajo potrebe po povečanem vnosu kalcija.

Lupin domačih jajc nikar ne zavrzite, ampak jih očistite in posušene zmeljite v bogat mineralni dodatek, ki ga lahko 1 – 2x tedensko posujete na pasji obrok.

Kako naredimo prah iz jajčnih lupin?

  1. Splahnemo prazne jajčne lupine s toplo vodo, dokler ne odstranimo ves beljak. Ne odstranjujemo membrane, ker le-ta vsebuje pomembne hranilne snovi za sklepe, ki pomagajo tudi pri artritisu.
  2. Koščke lupin položimo na papirnate brisače in jih pustimo, da se na zraku temeljito posušijo.
  3. Jajčne lupine zdrobimo na majhne koščke in jih zmeljemo v fin prah v multipraktiku ali kavnem mlinčku.
  4. V pokritem kozarcu ali drugi posodi shranimo prah jajčnih lupin. Kozarec hranimo v suhem prostoru.

Uporabite lahko kakršnokoli jajce (od kokoške, goske, račke), pazite le, da uporabite organska jajca ptic iz proste reje ali vsaj talne reje (nikakor pa ne mlejte jajc baterijske reje!). Če ptica ne dobi ustreznih hranil, tudi jajčne lupine ne bodo vsebovale hranilnih snovi, ki jih pasji organizem potrebuje.

Iz ene srednje velike jajčne lupine dobimo približno eno čajno žličko praška, bogato s kalcijem plus drugimi minerali kot so magnezij, baker, železo, mangan, molibden, žveplo, silicij, cink, itd. Jajčna lupina vsebuje skupaj kar 27 mikroelementov.

Ne pozabite tudi, da ima vitamin D zelo pomembno vlogo pri absorbciji mineralov, zato k hrani dodajajte tudi ribje olje v zimskem času, v poletnem pa se na pasjih sprehodih naužijte sonca in s tem tudi sončnega vitamina D.