Veseli december – tudi za streloplahe pse?

Zvoki petard in ostalih pirotehničnih sredstev lahko naše živali plašijo, vznemirjajo in povzročajo precejšen stres. Pasja ušesa so veliko bolj občutljiva na zvok kot človeška.

Največja razlika med slušno sposobnostjo psov in ljudi se kaže pri visokih frekvencah. Grobo lahko ocenimo, da lahko mlad in zdrav človek sliši zvoke do 20.000 Hz, medtem ko lahko psi slišijo bistveno višje zvoke, najvišje tudi med 47.000 in 65.000 Hz, odvisno od starosti in zdravstvenega stanja psa. Tako so pirotehnična sredstva za živalski sluh izjemno moteča in lahko vodijo do resnih poškodb. Psi lahko glasen zvok povežejo s preteklo travmatično izkušnjo (z bolečino ali s strahom, ki je obšel njegovega lastnika).

Splošni znaki, ki jih kažejo prestrašene živali, so:

  • obilnejše slinjenje,
  • lajanje,
  • panično bežanje,
  • tresenje,
  • zavračanje hrane,
  • pri nekaterih psih se pojavita celo nekontrolirano uriniranje ali driska.

Za psa je gotovo najbolje, da ob novoletnem pokanju ostane v notranjem prostoru za zaprtimi okni, da je pokanje manj glasno. Stres lahko ublažite s svojo prisotnostjo, nikar pa se ne vedite kakorkoli neobičajno ali celo panično, saj bo sicer začutil vašo nesproščenost in strah. Tudi posebna pozornost ali tolaženje se odsvetuje, saj s tem še dodatno potrdimo njegov strah.

Če je vaš kuža streloplah, na sprehodu izbirajte poti, kjer je pokanja najmanj. Psa imejte v bližini ceste vselej na povodcu, saj je zelo nevarno, da se pes ob poku prestraši in prečka cesto ob najmanj primernem trenutku. Tudi v primeru visokega snega nikoli ne spuščajte psa s povodca, saj v visokem snegu pes lahko izgubi sled in težje najde pot nazaj. Vsako leto v slovenskih zavetiščih v decembrskem  času beležijo večje število sprejetih psov, ki zaradi poka pobegnejo.

V kolikor ste preizkusili vse možne opcije, vaš pes pa ob pokanju še vedno občuti grozovit strah, lahko veterinar predpiše pomirjevalno sredstvo za tiste najbolj glasne dni, tik pred novim letom. Pred uporabo pa se obvezno posvetujte z veterinarjem glede zdravstvenega stanja vašega psa in stranskih učinkov. Pomirjevala se namreč ne sme uporabljati pri epileptikih, brejih psicah, živalih v šoku in krčih.

Kombinacija naravnih učinkovin in zelišč  deluje na naraven način brez obremenjevanja organizma in brez škodljivih stranskih učinkov.