Zakaj je spirulina dobra za psa?

DEJSTVA: Spirulina vsebuje
•          300 % več kalcija kot polnomastno mleko
•          2.300 % več železa kot špinača
•          3.900 % več beta karotena kot korenje
•          375 % več proteinov kot tofu

Spirulina je modrozelena alga, ki se že stoletja uporablja za obogatitev prehrane z naravnimi, zdravju koristnimi rastlinskimi hranili. Priporočena dnevna količina spiruline vsebuje več antioksidantov kot 5 obrokov zelenjave. Za lažjo primerjavo, spirulina vsebuje 31 x več rastlinskih hranil kot borovnice, 60 x več rastlinskih hranil kot špinača in 700 x več rastlinskih hranil kot jabolka.

V celični steni spiruline ni celuloze, temveč mehki mukopolisaharidi, zato je spirulina za pse lahko prebavljiva in jo organizem zlahka uporabi, saj jo prebavi kar 85–95 %.

IZJEMEN VIR BELJAKOVIN, železa, beta karotena, klorofila, B vitaminov in elektrolitov

Spirulina je izjemen vir beljakovin, saj jih vsebuje kar 53–62 %, kar je več kot jih vsebujejo meso, mleko, jajca ali soja. So lahko razgradljive in vsebujejo vse esencialne aminokisline.

Z uživanjem živalskih beljakovin večinoma vnesejo psi v organizem tudi visok delež maščob, kalorij in holesterola, medtem ko spirulina vsebuje le 5 % maščob, katerih pretežni del sestavljajo nenasičene maščobne kisline. Kalorična vrednost 1g spiruline je tako manjša od 5 kcal. Med maščobami, ki jih vsebuje spirulina od 4 do 6 %, so prisotne vse esencialne maščobne kisline, od katerih je najpomembnejša gama linolenska kislina (GLA). GLA se v telesu pretvori v prostaglandine, substance podobne hormonom, ki igrajo pomembno vlogo pri različnih funkcijah v telesu (delujejo protivnetno, znižujejo krvni tlak, izboljšujejo delovanje živčevja itd.).

Spirulina je tudi bogat vir naravnega železa, klorofila, B vitaminov in elektrolitov. Vsebuje vse vitamine B kompleksa in predstavlja bogat vir vitamina B12. Vitamin B12 je pomemben za normalno rast in delovanje živčevja. V spirulini ga je 2-krat več kot v posušenih jetrih, najbogatejšemu živalskemu viru!

V sestavi spiruline izstopa visoka vsebnost beta karotena in klorofila. Špinača, za katero je veljalo, da ima največjo količino zeaksantina (eden izmed najpogostejših karotenoidnih pigmentov v naravi), ga vsebuje kar 7-krat manj kot spirulina. Pigmenti pomagajo pri tvorbi številnih encimov, ki sodelujejo pri uravnavanju presnove. Zaradi teh pigmentov ima spirulina tako temno barvo.

IZBERITE LE KAKOVOSTEN VIR

Spirulina je torej izjemno koristna ne le za vas, ampak tudi za vašega psa, vendar pa spirulino lahko onesnažujejo cianotoksini, patogene bakterije ali elementi v sledovih, zato je ključno, da izberete preverjene in zanesljive ponudnike spiruline. V Pasjem kokosu uporabljamo zgolj visokokakovostno spirulino iz ekološke pridelave in skrbimo za kontrolo kakovosti v najstrožjih merilih.

Katere vrste zelene hrane so še dobrodošle za pasji organizem?

Zagotovo ste tudi vi že kdaj spraševali, zakaj psi radi jedo travo? Se morda zavedajo bogate vsebnosti klorofila v njej? Žal pa pasji organizem ne more prebaviti trave v tej meri, da bi tudi izkoristil vsebovani klorofil.

Zakaj je klorofil koristen za psa?

Klorofil je zeleni pigment, ki ga najdemo v vseh rastlinah in algah. Izjemen pomen ima v fotosintezi, saj omogoča rastlinam absorbirati energijo iz svetlobe.

Klorofil pomaga čistiti vse telesne celice, ščiti telo pred infekcijami, celi rane, krepi imunski sistem in razstruplja organizem, posebej jetra, blagodejno pa vpliva tudi na prebavo – od tod splošno prepričanje, da psi radi uživajo travo, kadar imajo prebavne težave.

Psi in mačke v divjini črpajo klorofil predvsem iz črevesja svojega plena. Na voljo pa imajo tudi mnogo zdravih divjih rastlin, ki jih lahko grizejo. Psi imajo torej popolnoma prav, da je uživanje trave koristno, vendar pa se je pogosteje lotijo, če jim ne ponudimo nobenega drugega vira zelenih rastlin.

Izvrsten vir klorofila iz domače shrambe:

špinača (1 skodelica = 23.7 mg klorofila)

petršilj (1 skodelica = 38.0 mg klorofila)  

stročji fižol (1 skodelica = 8.3 mg klorofila)  

sladkorni grah (1 skodelica = 4.8 mg klorofila)  

kitajsko zelje (1 skodelica = 4.1 mg klorofila)  

Vir: https://www.dogsnaturallymagazine.com/going-green-chlorophyll-for-dogs/?utm_source=ontraport&utm_medium=email&utm_campaign=content&utm_content=st-patricks-day-content

Ne glede na to, ali psa hranite z doma pripravljeno kuhano alil surovo hrano, z briketirano hrano ali s konzervami, lahko brez odlašanja psu ponudite tudi vir klorofila iz domače shrambe!

Pomembno pa lahko obogatite pasji obrok tudi s Pasjim kokosom, ki vsebuje kokosovo olje, laneno olje, kokosovo moko, konoplina semena in spirulino v optimalnem razmerji za pasji organizem.