Kar morate vedeti o klopih

Klop je po vsem svetu razširjen zajedavec. Hrani se s krvjo mnogih vretenčarjev. Izguba krvi pa za gostitelja ni problem – razlog za skrb predstavlja dejstvo, da so mnogi izmed klopov nosilci patogenov! Klope biološko uvrščamo v razred pajkov, odrasli klopi imajo osem nog. Optimalno so prilagojeni svojemu okolju, vendar pa za razvoj nujno potrebujejo druga bitja oziroma njihovo kri. Klop lahko visi na gostitelju tudi do 15 dni, preden najde primeren kraj, kjer ima trdno oporo. Za razvoj nujno potrebuje kri, pa tudi samice za razmnoževanje.

Kako dolgo živijo klopi?

V naravi klopi živijo v povprečju od 3 do 5 let. Samci klopi umrejo po parjenju, samice pa običajno po polaganju jajc. V nadzorovanem laboratorijskem okolju klopi po tem, ko so sesali kri, preživijo celo do 10 let brez nadaljnjega hranjenja!

Razvoj klopa

Klopi se razvijajo skozi tri razvojne stopnje, od jajčeca do odraslega klopa odraslega. Za vsak razvojni cikel potrebujejo kri gostitelja.

Od jajčeca do ličinke:

Ličinke klopov so bele, velike max. 0,5 mm. Imajo samo 3 pare nog. Po prvem hranjenju s krvjo ličinke padejo na tla, kjer preživijo več tednov.

Od ličinke do nimfe:

Nimfe so približno 1-2 mm velike, še vedno bele in imajo 4 pare nog. Končna nimfa se vzpenja na travo ali majhno grmičevje, ko so temperature ugodne, kjer čakajo na novega gostitelja. Prednost pri izbiri gostitelja dajejo majhnim sesalcem ali pticam.

Od nimfe do odraslega klopa:

Ko se nimfa nahrani s krvjo, se spusti na tla, kjer se v nekaj tednih razvije v odraslega klopa. Odrasel klop ima močno rdečkasto-rjavo barvo. Po prehodu skozi vse faze klopa, klop samica potrebuje še en krvni obrok za odlaganje jajčec.

Zakaj so klopi nevarni?

Pomembno je vedeti, da ne gre za zastrupitev s klopom, zaradi česar gostitelj zboli, nevarnost prihaja iz patogenov. Patogeni se nahajajo v žlezah slinavke ali v črevesju klopa in se sprostijo na pasji organizem, ko se klop prisesa na psa.

Klopi prenašajo več kot 300 različnih bolezni, pri psih se pogosto pojavljajo tudi bebezioza, erlihija in trombocitopenija.

Kako proti klopom učinkuje česen?

Česen v predelani obliki (brez alicina) psom ni škodljiv, ampak deluje v njihovo korist kot naravna zaščita pred klopi in bolhami. Česen ima visoko vsebnost eteričnih olj, ki prikrijejo vonj mlečne kisline, ki jo koža oddaja in s tem prepreči klopom in bolham da bi se prijele (okvari njihov sprožilni mehanizem). Živali tako postanejo neatraktivne za škodljivce. Poleg tega ima česen tudi antibakterijske in antiarteriosklerotične lastnosti.

Že poznate Pasji česen? Pasji česen sestavlja mešanica visokokakovostnih sestavin. Izdelana je tako, da vsebuje optimalno razmerje za pasji organizem in je odlično dopolnilo hrani.