5 razlogov, zakaj naj vaš pes uživa fermentirana zelišča in zelenjavo

Fermentacijo zelenjave in zelišč opravijo mlečno kislinke bakterije, zato je glavni produkt fermentacije mlečna kislina, ki živilo zakisa, mu da prepoznaven okus, vonj in pH ter zaščito pred kvarjenjem. Tako obdelana zelenjava in zelišča (ter hrana na splošno) so bogata s hranili, vlakninami in encimi, ki prebavo oljajšajo in uredijo.

fermentirana zelenjava

Kakšne so prednosti fermentirane hrane

1. Je lahko prebavljiva

Hrana, ki nastane s pomočjo fermentacije je lažje prebavljiva (npr. mleko je za psa težko prebavljivo, kefir – fermentirano mleko pa zelo zdravilno s probiotičnimi kulturami). Bakterije, ki jih vsebuje fermentirana hrana, to hrano razgrajujejo, da dobijo energijo za svojo rast, zato je le-ta že delno razgrajena.

2. Obnavlja ravnovesje dobrih bakterij v želodcu

Težave kot so alergije na hrano ali na določene sestavine v hrani, zaprtje, glivične infekcije ipd. so povezane s pomanjkanjem dobrih bakterij in encimov v prebavilih.

3. Povečuje izkoristek hranil v telesu

Fermentacija ustvari bolj hranljivo hrano, saj se iz skisane hrane lažje absorbirajo hranila, vitamini, minerali ter izločijo antihranila. Bakterije uporabljene v postopku fermentacije so bogate z vitamini B-kompleksa, vitaminom K in živimi encimi.

4 . ureja, spodbuja prebavo in pomirja razdražena prebavila

Bakterije zaužite s to hrano pomagajo stimulirati prebavo in gibanje blata ter tako preprečujejo zaprtje. Poleg tega dobre bakterijske kulture naselijo prosta mesta v črevesju in preprečijo naselitev patogenih organizmov, ki dražijo prebavila in povzročajo bolezni.

5. krepi imunski sistem

Vse zgoraj našteto je tudi razlog, da fermantirano živilo nudi imunskemu sistemu ogromno podporo. Saj veste, kako stari rek pravi “Zdravje se začne in konča v želodcu!”

Motena naravna črevesna flora lahko privede do pretiranega razmnoževanja patogenih mikroorganizmov, prav tako zdravljenje z antibiotiki napade zaščitno funkcijo črevesja, saj zdravila ne razlikujejo med “dobrimi” in “slabimi” bakterijami.

Zato je v primerih prehransko motene črevesne flore in prebavnih težav psa priporočljivo redno dodajanje obroku naravni fermentirani dodatek.

darmflora za prebavo psa NASVET

Vir: Odkrivajmo stare modrosti – Hrana nove dobe: Fermentirana hrana, kombinacija hrane, kokosova maščoba, brezgutenska hrana, živa hrana (M.T. Dereani, M. Berčič).