MAŠČOBE KOT GORIVO: Katera olja izbrati za psa?

Skrivnost koristnih maščob in najpomembnejše ravnovesje je predvsem v pravilnem razmerju med omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami! Zato smo raziskali, katere vire lahko izberete, da ponudite psu uravnotežen obrok.

Maščobe so poleg beljakovin najpomembnejši vir energije, ki jih pes zaužije s hrano. Poleg zagotavljanja energije so nepogrešljive, saj tvorijo membrane vseh telesnih celic, pomagajo telesu absorbirati v maščobi topne vitamine (A, D, E in K), nadzirajo delovanje hormonov, njihova pomembna vloga pa se izraža tudi v krepitvi imunskega sistema in preprečevanju vnetij.

Pomembna dejstva o maščobi

Poznamo več vrst maščob in prehransko maščobo imenujemo triglicerid. Sestavljena je namreč iz molekule glicerida s tremi repi maščobnih kislin. Obstajata dve vrsti trigliceridov: nasičeni in nenasičeni.

Nasičene maščobe imajo ravne repe in se lahko zato tesno povezujejo. Nenasičene maščobe se v svojih repih upogibajo. Mono-nenasičene maščobe imajo upognjen le en rep, poli-nenasičene maščobe pa imajo več upognjenih repov ali dvojnih vezi. Upognjeni repi v maščobnih kislinah jim preprečujejo tesno povezovanje.

Enostavno jih ločimo tudi tako, da so nasičene maščobe trdne pri sobni temperaturi (kot maslo, so živalskega izvora), nenasičene maščobe pa so običajno tekoče pri sobni temperaturi (večina rastlinskih olj, izjema je denimo kokosovo olje).

Vaš pes za zdravo življenje potrebuje oboje, tako nasičene kot nenasičene maščobe, vendar pa poli-nenasičene maščobe niso kompatibilne s potrebami pasjega organizma in imajo uničevalen vpliv.

Nenasičene maščobe

Nenasičene maščobe so rastlinskega izvora (olja oreščkov in semen), najdemo pa jih tudi v mesojedih ribah. Nenasičene maščobe so bodisi mono- ali poli-nenasičene. Nasičene maščobe, ki jih zaužijemo s hrano, so bogat vir energije, vendar ne spadajo med nujno potrebna (esencialna) hranila, saj jih je človeško telo sposobno tvoriti samo. Nasprotno pa nenasičene maščobe spadajo med esencialna hranila. Telo jih je sposobno pretvarjati iz manj v bolj nenasičeno obliko, osnovni, linolno in linolensko, pa moramo dobiti s hrano in ne moreta nastati sami v človeškem telesu.

Pomembne omega maščobne kisline

Poznamo dve veliki skupini nenasičenih maščobnih kislin, omega 6, ki nastanejo iz linolne kisline, in omega 3, ki nastanejo iz linolenske kisline. Vloga nenasičenih maščob (ali nenasičenih maščobnih kislin) v telesu je izredno pomembna. Iz njih namreč nastajajo prostaglandini 1, 2 (iz omega 6) in 3 (iz omega 3), ki imajo pomembno funkcijo pri preprečevanju nastajanja krvnih strdkov, ugodno učinkujejo na žile, znižujejo krvni tlak, urejajo ravnovesje vode v telesu, blažijo vnetja in bolečine, izboljšajo delovanje živčevja in imunskega sistema, izboljšujejo učinek inzulina in s tem urejajo raven sladkorja v krvi. Prostaglandini 3 pomembno vplivajo na delovanje možganov, večajo sposobnost učenja in koordinacije, izboljšujejo razpoloženje in vid ter nadzirajo raven holesterola in trigliceridov v krvi.

Ravnotežje med omega-6 in omega-3 maščobnimi kislinami je pomemben del zdravega imunskega sistema. In današnji trendi v prehrani psov otežujejo to ravnotežje.

Obstajajo bistvene razlike med živalmi, s katerimi se prehranjujemo danes, in živalmi, s katerimi so se prehranjevali naši predniki pred več stoletji – ključna razlika je zagotovo v krmi, s katero so te živali hranjene. Zato je še posebej ironično, namreč če hranite psa s surovo hrano, bo lahko trpel podobne zdravstvene težave, kot če bi ga hranili z žitaricami, s katerimi dejansko krmijo meso živali, ki se znajde v pasji skledi. Vendar pa lahko natančno določite potrebno razmerje maščob v prehrani vašega psa glede na način in vrsto njegove prehrane.

Za primerjavo, v naravi jelenjad in antilope vsebujejo veliko omega-6 maščob v maščobah, pa tudi zadostno količino maščob omega-3. V povprečju je razmerje med omega-6 in omega-3 maščobami približno 3:1.

Če primerjamo te divje živali z gojenimi živalmi, s katerim hranimo naše pse – v primerjavi z divjim jelenom goveje meso vsebuje precej manjše količine omega-6 in omega-3. In razmerje med omega-6 in omega-3 maščobami v govedini, katere krma temelji na žitu, je 7:1 (podvojena raven omega-6). Še slabše razmerje je pri perutnini – meso piščanca vsebuje še precej višji delež omega-6 in še manjši delež omega-3 kot meso jelenjadi ali govedine, razmerje med maščobnimi kislinami omega-6 in omega-3 poskoči na 28:1.

Dejstvo je, da omega-6 in omega-3 maščobe le v pravilnem razmerju pri psu kontrolirata vnetja in krepita imunski sistem. Omega-6 maščobe povečujejo vnetje, medtem ko omega-3 maščobe vnetja zmanjšujejo. Če je prisotna previsoka raven omega-6, bodo aktivirani hormoni, ki povečujejo vnetje, in če prevladuje omega-3, bo prišlo do imunske disfunkcije.

Seveda ni vsako vnetje v pasjem organizmu slaba stvar. Če je vaš pes izpostavljen virusom ali bakterijam, vnetje povzroči vstop belih krvničk kot pomemben del imunskega procesa. Toda kronično vnetje je lahko vzrok večine degenerativnih in vnetnih zdravstvenih težav pri psu, vključno z alergijami, artritisom, vnetnimi črevesnimi boleznimi, srčnimi boleznimi, sladkorno boleznijo, boleznijo jeter ali ledvic in raka. Omega maščobe morajo biti uravnotežene, v nasprotnem primeru imunski sistem vašega psa ne bo uravnotežen.

Vsekakor obstajajo razlike med živalmi, ki jih jemo danes, in živalmi, ki so jih naši predniki uživali pred več stoletji. Največja razlika pa je v krmi, s katero so te živali hranjene. In to je še posebej ironično, če hranite psa s surovo hrano, namreč trpel bo lahko podobne zdravstvene težave, kot če bi ga hranili z žitaricami, s katerimi krmijo meso živali!
Vendar, ne bodite zaskrbljeni, saj lahko natančno določite potrebno razmerje maščob v prehrani vašega psa glede na način in vrsto njegove prehrane.

Hranila za ravnovesje med omega-3 in omega-6

Ribe

Cela riba je dobrodošel dodatek k prehrani psa. Ne le da je bogata z omega-3 maščobami, vsebuje tudi veliko pomembnih mineralov in minerale v sledovih. Vendar pa ribe vsebujejo tudi težke kovine in toksine, zato se priporoča, da hranite psa z majhnimi ribami, ki se hranijo samo s fitoplanktonom in ne z drugimi ribami, te bodo namreč vsebovale več toksinov. Najboljša izbira so skuše in sardine.

Fitoplankton

Fitoplankton je hrana v oceanu, ki vsebuje visok odstotek omega-3 maščob, prav tako pa je bogat z minerali in manj toksična izbira kot so ribe, saj ga navadno gojijo v filtrirani vodi, brez težkih kovin in strupenih kemikalij, ki se sicer nahajajo v oceanu. Zaradi tega je tudi bolj trajnostna in okolju prijazna alternativa ribam. Omega-3 v fitoplanktonu se lahko pretvori tudi v EPA in DHA, kar pa se ne zgodi v primeru drugih rastlinskih virov omega-3. (EPA in DHA igrata pomembno vlogo pri zdravju oči in možganov.)

Lososovo olje

Zadnja leta je vse težje najti res kakovostno ribje olje. Med ribja olja pa uvrščamo tudi lososovo olje, ki je narejeno le iz lososov in se ga lastniki najraje poslužujejo. Tudi pri izbiri lososovega olja pa je potrebno biti pazljiv, saj niso vsa lososova olja kakovostna! Ključnega pomena je izvor lososov in postopek gojenja, tako da olje ni onesnaženo s težkimi kovinami, hkrati pa vsebuje dovolj omega-3 maščobnih kislin. Primer zelo kakovostnega lososovega olja je Canis Extra lososovo olje iz atlantskega lososa brez veziv, konzervansov, barvil in drugih dodatkov. Olje je tudi hladno stiskano, da se ohranijo verige maščobnih kislin v visokih koncentracijah. Lososi v Canis Extra lososovem olju živijo v reguliranem naravnem rezervatu, torej ne gre ne za gojenega in ne za divjega lososa.

Kokosovo olje

Kokosovo olje ima številne koristi in prednosti na zdravje pasjega organizma, zato je lahko odličen dodatek k prehrani. Ne bo pa samostojno odpravil neravnovesja maščobnih kislin, je namreč bogato z omega-6 in revno glede vsebnosti omega-3. Na splošno vsebuje malo omega maščobnih kislin, zato ga je varno dodati k prehrani zaradi njegovega vpliva, blagodejno namreč vpliva na kožo in dlako … o prednostih kokosovega olja v prehrani psa smo že pisali, preberite v prispevku. Poskrbite, da k prehrani psa dodajate ekološko, ekstra deviško kokosovo olje, tako bo tudi učinek zaznaven.

Konopljino olje

Olje konoplje se pridobiva iz semen konoplje, ne vsebuje THC, zato je popolnoma varno za uporabo, poleg tega pa zelo hranljivo. Pozitivna lastnost konopljinega olja je tudi, da vsebuje minerale (in vitamine) in da ne vsebuje fitinske kisline kot mnoge druge rastline (fitinska kislina lahko blokira absorpcijo mineralov – cinka, železa in bakra). Vedno se odločite za hladno stiskano konopljino olje! Vsebuje odlično razmerje maščobnih kislin omega-6 in omega-3, tako da lahko pomaga nadzorovati vnetja in pomembno krepi imunski sistem.

Laneno olje

Laneno olje vsebuje veliko omega-3, kar je odlično! Vsebuje pa tudi nehranilno fitinsko kislino, ki bo lahko oškodovala vašega psa za nekatere minerale. Veliko psov ima tudi alergijske reakcije na laneno seme in, kot pri konopljinem, se vse maščobe omega-3 ne morejo pretvoriti v EPA in DHA (ki so pomembne za zdravje oči in možganov). Prepričajte se, da je izbrano laneno olje hladno stiskano.

Rastlinska olja

Z izjemo kokosovega olja, konoplinega olja in lanenega olja (v pravem razmerju) ne priporočamo drugih rastlinskih olj. Večina jih vsebuje nekoristno fitinsko kislino. In večina vsebuje večje količine omega-6 maščob, kot so koristne za pasji organizem in ustvarjajo dodatno neravnovesje. Večina rastlinskih olj lahko tudi hitro oksidira (kot ribje olje) in ta oksidacija lahko povzroči nevarne reakcije v celicah telesa, prav tako pa v telesu proizvajajo snovi, imenovane eikozanoidi; ki so modificirane maščobe.

In še naš nasvet! Psi že dolgo niso več le naši sopotniki, v številnih vlogah so tudi nezamenljivi pomočniki in radi poskrbimo, da živijo z nami dolgo in zdravo življenje. Ustrezna in hranljiva prehrana je pri tem ključnega pomena – ali pa je za našega psa najustreznejša surova, komercialna ali domača kuhana, je najbolj razvidno iz splošnega počutja in zdravja našega psa!

Za še podrobnejše informacije priporočamo v branje članek na spodnji povezavi:

https://www.dogsnaturallymagazine.com/omega-3-for-dogs-the-ultimate-guide/