Moč narave: zdravilnost naravnih zelišč

Za preventivo zdravja ali podporo zdravljenja psa lahko storimo več kot si mislimo – že s pravilno uporabo zelišč iz domačega vrta ali ekološke tržnice. Predstavljamo informacije o koristnih učinkih, ki jih lahko preizkusite pri svojem psu, pa tudi pri sebi!

Alge

Vsebujejo vse življenjsko pomembne mineralne snovi in elemente v sledeh kot so vitamini, esencialne maščobne kisline in alginate v visokih koncentracijah. Kalcij iz alg je čist naraven vir kalcija, magnezija kot tudi ostalih pomembnih mikroelementov in elementov v sledeh.

Divja vijolica

Uravnava presnovo in pomirja kožo.

Ginko

Pospešuje prekrvavitev in deluje pozitivno na obnavljanje kože, sklepov in mišic.

Grozdne peške

Izvleček grozdnih pešk je bogat z phytohumini (huminske kisline ki vsebujejo vitamin Bin  E), esencialne maščobne kisline, aminokisline, sadne kisline, mineralne snovi in elemente v sledeh kot so magnezij, baker, mangan, bor, molibden, selen, cink, itd.

Kamilica

Preizkušena zdravilna rastlina z antibakterijskim, protivnetnim učinkom, ki blaži bolečine in odpravlja krče.

Konjska griva

Krepi imunski sistem in učinkuje viralno in bakterielno, protiinfekcijsko, znižuje vročino, čisti kri in razstruplja.

Kvas

Bogat z naravnim vitaminom B, elementi v sledeh in esencialnimi aminokislinami, ima probiotični učinek in uravnava prebavo, izboljšuje absorpcijo hranil in vitalnih  snovi v črevesju, veže toksine in povzročitelje bolezni ter podpira črevesno sluznico.

Fižolove luščine

Uporabljajo se pri infekciji sečil in čiščenju ledvic.

Kopriva

Pripomore k ustvarjanju boljšega pigmenta, pri revmi in obolenjih kože, saj uravnava presnovo in prekrvavitev ter širi žile. S koprivnim čajem opran kožuh bo čudovito sijal. Nabrane koprive posušite in jih uporabljajte vse leto.

Melisa

Učinkuje antibakterijsko in antiviralno, protivnetno in pomirja.

Bela mrtva kopriva

Univerzalno sredstvo pri vnetju sluznice, učinkuje blažilno, protivnetno, znižuje vročino in ima sprostitveni učinek.

Navadni tolščak

Njegova bistvena kakovost je izjemno visoka vsebnost omega 3 kislin (največ v rastlinskem svetu!), ki so zelo pomembne za zdrav razvoj in ohranitev sklepov. 100 g svežih listov vsebije cca. 350 mg a-linolejske kisline. Vsebuje visoke količine vitamina A, C in železo ter preprečuje glistavost. Podobno kot špinača pa vsebuje veliko oksalatov, zato ni primeren za pse, ki imajo težave z ledvičnimi ali sečnimi kamni. Uporabljamo ga lahko svežega ali kuhanega, kot dodatek k obroku.

Črna detelja

Cvetovi odstranjujejo toksine, čistijo kri in pomagajo pri čiščenju jeter. Vsebujejo kalcij, magnezij, kalij in veliko vitamina C. Pomagajo pri prebaviin so lahko odličen pomočnik pri peroralni pomoči ob zdravljenju »hot spotov«.

 

Novozelandske školjke

So bogate z glukozaminglukani, ki so posebej pomembni za delovanje presnove v sklepih in tvorbo sklepnega hrustanca in so bogate z naravnimi vitamini, minerali in esencialnimi elementi v sledeh.

Preslica

Tradicionalna sredstvo za čiščenje ledvic in sečil pri bakterijskih in virusnih vnetjih kot tudi sečnega peska.

Pegasti badelj

Ščiti jetra pred toksini in skrbi za njihovo regeneracijo.

Korenika plazeče pirnice

Podpira ledvica in čisti sečila.
Preizkušena zdravilna rastlina z antibakterijskim, protivnetnim učinkom, ki blaži bolečine in odpravlja krče.

Propolis

Deluje antibakterijsko, antiviralno, zavira vnetja in stimulira delovanje imunskega sistema, je naraven antibiotik, ki poleg tega lajša bolečine in pospešuje celjenje ran.

Rakitovec

Ima zelo visoko vsebnost vitamina C, bogat z vitaminom B, karatonidi in flavotinidi, krepi imunski sistem, krepi krvni obtok in izboljšuje črpanje hranil iz hrane.

Regrat

Odličen dodatek k pasjemu obroku, vsebuje različne minerale in vitamine ter kalij. Stimulira nastajanje žolča in čiščenje jeter, obenem pa je dober diuretik. Različne raziskave so pokazale tudi njegovo sposobnost zaviranja rakavih celic. Kot dodatek k obroku liste pokuhamo.

Vražji krempelj

Deluje protivnetno in blaži bolečine.

Spirulina

Bogata z mineralnimi snovmi, elementi v sledeh in vitamini še posebej z betakarotenom, železom, selenom, vitaminom E, vitaminom B12 in esecialnimi maščobnimi kislinami, ki so ene najbolj pomembnih hranilnih snovi kot tudi močan lovilec prostih radikalov, ki  preprečujejo mnoge bolezni in vnetja.

Vrtnice

Cvetovi vrtnice so dober vir taninske in citronske kisline, soli jabolčne in vinske kisline, mineralov, vsebujejo pa tudi izdatne količine vitamina C in pektinov. Prav citronski in jabolčni kislini se je mogoče zahvaliti za laksativne in diuretske sposobnosti teh barvitih pomočnikov. Psu jih lahko ponudimo surove kot dodatek k obroku. Liste odtujimo od čašnih listov in odrežemo grenke bele konce. Iz lističev lahko skuhamo tudi čaj in ga uporabimo pri pomoč pri driskah, padcih imunosti, prehladih, vnetjih urinarnih traktov itd.

Žajbelj

Izreden pomočnik pri različnih infekcijah, prehladih, za čiščenje ran in odrgnin zaradi svojih antiseptičnih lastnosti. Je tudi močan antioksidant, ki ga lahko uporabimo pri prehrani psov. Če njegov poparek zamešamo k mesu ali kuhanemu obroku, bo ta dlje časa ohranil svežino. Ni ga potrebno sušiti, raje njegove liste zamrznite.