Konvencionalna in alternativna veterina, najboljše iz obeh svetov!

V veterinarskem zdravljenju se je enako kot velja za splošno medicino v zadnjih letih zgodila revolucija. Veterinarska medicina je naredila velik napredek. Številne kronične in težje ozdravljive bolezni so postale ozdravljive, predvsem zaradi zgodnejšega diagnosticiranja in posledično hitrejšega zdravljenja. Naučili smo se predvsem, da sta preventiva in zgodnje odkrivanje bolezni ob primerni prehrani temeljna vidika zdravja!

Holistična veterina se s psom ukvarja celostno in uporablja raznovrstne alternativne pristope, ki se v zdravilstvu uporabljajo že tisoče let, danes pa uspešno dopolnjujejo tudi klasično veterinarsko prakso. Pomembno je razumeti, da zagovorniki holistične veterine ne nasprotujejo dognanjem konvencionalne veterinarske medicine niti je ne želijo nadomestiti, temveč želijo v sodelovalni obliki obeh pristopov ponuditi najboljše iz obeh svetov!

V nadaljevanju na kratko predstavljamo nekaj danes najpogosteje uporabljenih oblik alternativnega zdravljenja in podpore zdravljenja psov:

Akupunktura

Akupunktura temelji na odpravljanju blokad v tako imenovanih meridijanih, ki so linije energije v telesu. Z vstavljanjem igel v posebne akupunkturne točke se te blokade izničijo, obenem pa se telesni imunski sistem spodbudi k samoozdravitvi. Zdravi bolečino, pospešuje cirkulacijo krvi na zdravljenem območju in zmanjša otekline. Olajšanje je navadno začasno, za uspeh pa je potrebnih vsaj osem ali več zdravljenj. Z akupunkturo se lahko uspešno zdravijo kolčna displazija, črevesne bolezni, poškodbe živcev, artritis, diareja ali epilepsija.

Bioresonanca

Z bioresonančno metodo se lahko hitro, preprosto in za žival neboleče določi, katere substance obremenjujejo psa. V večini primerov se določijo alergeni, bakterije in virusi, ki psu povzročajo težave. Z bioresonančno terapevtsko napravo se zazna elektromagnetna frekvenčna informacija, ki jo organizem neprestano oddaja. Naprava razloči zdravo in bolezensko nihanje, izniči bolezensko nihanje, zdravo nihanje pa okrepljeno vrne preko elektrod nazaj v telo. Z bioresonanco lahko nudimo podporo zdravljenju glivičnim obolenjem, sklepnim boleznim, odpravljanju alergij in mnogim drugim bolezenskim stanjem. Več o podpori zdravljenju z bioresonančnimi terapijami

Cvetni izvlečki

Britanski zdravnik Edward Bach je v tridesetih letih 20. stoletja razvil 38 različnih cvetnih izvlečkov, razredčenih pripravkov iz cvetov – vsak od njih je bil namenjen posebni čustveni situaciji, danes jih poznamo kot Bachove cvetne izvlečke. Najbolj znano izmed njimi je »rešilno zdravilo«, ki se uporablja običajno v primeru psihičnih in čustvenih travm ali stresnih situacij, blagodejno torej vplivajo na prestrašene in agresivne pse.. Uspešno se uporabljajo za lajšanje vedenjskih težav, saj uravnavajo čustveno in duševno počutje.

Homeopatija

Homeopatsko zdravljenje temelji na načelu, da zaužitje izredno razredčenih oblik snovi (na 90 delčkov alkohola se doda delček snovi), ki so podobne povzročiteljem bolezni, spodbuja telo, da samo premaga bolezen in vzpostavi ravnovesje. Vse učinkovine so naravne in so izvlečki rastlin, mineralov ali živalskih proizvodov. Večina homeopatskih zdravil je različno močnih – številka za imenom pove, kako močno je zdravilo. Pes jih lahko zaužije v obliki kroglic, tablet (tudi strtih v prah) ali kapljic. Združljiva so z zdravilnimi dietami in kiropraktičnim zdravljenjem, nikakor pa jih ne smete uporabljati v kombinaciji z akupunkturo ali močnimi zeliščnimi tinkturami, saj lahko medsebojno izničijo učinek.

homeopatija za pse

Kiropraktika

Kiropraktika temelji na uravnavanju hrbtenjače, osredotočena na interakcijo med živčnim sistemom in biomehaniko vretenc. Premaknjeno vretence lahko namreč poškoduje živce in onemogoča gibanje psa. Živalski kiropraktiki lahko uspešno olajšajo bolečine v mišicah in kosteh, ki so posledica telesne poškodbe, artritisa ali drugih okvar.

masaza psa

Naturopatija

Naturopatija zagovarja mnenje, da bolezni povzročajo strupi, ki se v telesu kopičijo zaradi neustrezne prehrane in premajhne telesne aktivnosti. Priporočajo najustreznejše specifike v prehrani psa v kombinaciji z ustrezno telesno aktivnostjo. V sodobni veterini gre za ponovni poudarek na naravni prehrani brez kemičnih snovi, ki pogosto že kratkoročno kažejo resne stranske učinke! Naravna hrana je eden najpomembnejših elementov za zdravje vašega psa – ekipa NZP zato priporoča, da izbirate res kvalitetne in ekološke sestavine za vašega psa.

Reiki

Pri podpori zdravljenju z metodo reiki gre za izravnavanje neravnovesij energetskih centrov psa, imenovanih čakre, vstopimo v energetsko polje živali in ji nudimo več pozitivne univerzalne energije. Reiki omogoča pretok univerzalne življenjske energije ter obsega zdravljenje problemov na fizični, duševni in duhovni ravni. Je odlična metoda za pomiritev psa pred, med ali pa po operaciji, prav tako pa blagodejno deluje na splošno počutje psa. Več o podpori zdravljenju z reiki terapijami

Zeliščarstvo

Starodavna praksa uporabe rastlin in zelišč v medicinske namene, ki krepijo imunski sistem, blagodejno vpliva na imunski sistem psa, razstruplja njegovo telo. Sveža zelišča se nasekljajo in vmešajo v hrano, še bolj učinkovito pa je, da se uporabi tinktura (izvlečki v obliki tekočine). So vir antioksidantov in se uspešno uporabljajo tudi v terapijah za preprečevanje rakavih obolenj. Več o učinkovinah naravnih zelišč.